miau.bg»Статии»Живини»В света останаха само четири северни бели носорози

В света останаха само четири северни бели носорози

Бял носорог

Един от последните оцелели северни бели носорози е издъхнал. 31-годишният женски екземпляр Набире беше сред единствените пет представители на вида в цял свят.

Набире е починала вследствие на спукана киста в зоопарка в Прага, информира livescience. След нейната кончина в света остават три женски и един мъжкар.

Северните бели носорози /Ceratotherium simum cottoni/, известни и като судански бели носорози, представляват подвид на белите носорози /Ceratotherium simum/. Тези бозайници се смятат за изчезнали в дивата природата, а единствените останали екземпляри живеят в защитени територии и се обгрижват от хората.

През миналото столетие популацията на северния бял носорог наброява повече от две хиляди животни. Само за две десетилетия обаче броят на бозайниците драстично намалява. Така през 2008 година в света са налице едва осем от тях, като всички те обитават зоологически градини.

През години се правят опити да бъдат чифтосани оцелелите екземпляри, но всички усилия претърпят неуспех и носорозите малко по-малко си отиват от този свят. През 2014 година в Кения издъхва мъжкият носорог Суни, по-късно същата съдба застига и самецът Ангалифу.

Последният мъжки бял носорог живее в Кения. Ако той не успее да даде поколение, видът завинаги ще изчезне от лицето на планетата. Същевременно шансовете 42-годишният Судан да остави наследници са твърде малки, имайки предвид напредналата възраст на животното.

Тъй като е единственият самец от вида, Судан живее под зоркото наблюдение на охрана. Той дори е с отсечен рог, за да не изкушава бракониерите, които преследват и убиват тези животни именно заради израстъците им. Освен северните бели носорози жертви на ловци стават и други представители на семейство Носорози.

Причината е, че в Африка и Азия има голямо търсене на рогове и то не само като ефектни сувенири. Оказва се, че в традиционната медицина на тамошните народи се смята, че съставките, намиращи се в тях, са способни да излекуват всякакви заболявания, включително и ракови.

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати