Кърджалиец опита да внесе незаконно папагали от Турция

Папагал Жако

Мъж от Кърджали пробва да внесе нелегално от Турция папагали от вида Жако. Господинът, пътуващо от южната ни съседка за България, е задържан, докато траела митническата проверка при Капитан Андреево.

Наглецът имал намерение да внесе в страната десет сиви папагала Жако без нужните документи по CITES /Конвенцията по международната търговия със застрашени видове, съобщава ДарикнюзБг.

Въпросните птици са от неясен произход и не разполагат с ветеринарни сертификати. Начинанието на мъжа е в разрез със Закона за биологичното разнообразие /ЗБР/. За случая е информирана Екоинспекцията в Хасково и на място е направена проверка.

Следва РИОСВ–Хасково да състави акт за административно нарушение по Закона за биологичното разнообразие. Според същия закон подобно нарушение се наказва с глоба от две хиляди до десет хиляди лева за физически лица. За юридически лица и еднолични търговци пък санкцията е от пет хиляди до тридесет хиляди лева.

Папагалите Жако временно ще бъдат изпратени в зоологическата градина в столицата. Те ще останат там, докато влезе в сила наказателното постановление. След това ще стане ясна и по-нататъшната им съдба.

Жако са единствените папагали от вида Psittacus. Те се считат за едни от най-изкусните имитатори на човешката реч. Тези пернати произлизат от Африка, където обитават Камерун, Конго, Гана и др. Обагрени са основни в сиво. Високи са около тридесет сантиметра и тежат между триста и шестстотин грама.

Заради интересното си поведение и красивия си външен вид се отглеждат и като домашни любимци. Подобно на други питомци Жако може да се привързва към хора, но обикновено избира само един човек. Освен със стопаните си папагалите от този вид свикват и със заобикалящата ги среда, ето защо реагират негативно на промените.

Когато се отглеждат у дома, те трябва да бъдат глезени с разнообразна диета. Тези бъбривковци обичат да похапват чушки, моркови, картофи, грах, рукола, царевица, зеле, ягоди, киви, фъстъци, малини, манго, портокали и още много други плодове и зеленчуци.

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати