miau.bg»Статии»Живини»Кучетата подушват болестите

Кучетата подушват болестите

Кучета

Един от основните проблеми на тежките заболявания е, че биват диагностицирани твърде късно. Доскоро коментари на близки до пациента от рода на Започна да мирише по-различно се считаха за плод на фантазията. Това обаче е на път да бъде научно обосновано.

Има много примери за подушване на болестта на по-ранен етап. Възможно е някой близък да усети болестта по миризмата, много преди да се появят симптомите.

За да докажат връзката между лошата миризма и болестите, екип от учени са провели експеримент. В него група доброволци е била разделена на две групи. На половината е инжектирано плацебо, а на другата половина - субстанция, предизвикваща грипообразна реакция. Всички са получили тесни памучни тениски, които предали след месец.

Зоната под мишниците на всички е изрязана и поставена в специални компресиращи бутилки. Те извлекли миризмата по три критерия: интензивност, неприятност и здравословност. 100 % от участниците в обонятелния тест са констатирали като по-неприятна миризмата от тениските на изкуствено заразената група.

Излиза, че обонянието е първият механизъм, с който тялото се защитава от болестите. Има заболявания обаче като рака, чиито клетки са по-особени и тяхната миризма е доста фина и трудно уловима от хората. За сметка на това тя може лесно да бъде усетена от кучетата.

Всъщност те могат да бъдат обучени да подушват различните разновидности на ракови заболявания, включително и диабет. Така например хората имат 5 милиона рецептори за обоняние, а кучетата - 300. Изчислено е, че точността, с която кучето може да открие къде в тялото са раковите клетки, е около 90%.

Друго изумително откритие е, че освен кучетата с тази дарба са надарени още плодовите мушици и някои видове пчели. В Танзания пък специално обучени плъхове са открили над 5000 случая на туберкулоза.

Изследванията, правени с обучени кучета, водят до идеята за разработката на изкуствен нос, който разпознава следите, оставени от болестта във въздуха. Той представлява чип, с големината на нокът. Проведени опити с насекоми в Германия също допринасят за подобряването на тази технологична разработка.

До момента подобни изкуствени носове се използват за откриване на газове във военни зони, както и в пивопроизводството. Употребата им е много разпространена, а скоро ще навлезе и в медицинските среди. Това ще улесни ранното диагностициране на редица болести и може да спаси живота на мнозина.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати