Кучетата подушват болестите

Кучета

Един от основните проблеми на тежките заболявания е, че биват диагностицирани твърде късно. Доскоро коментари на близки до пациента от рода на Започна да мирише по-различно се считаха за плод на фантазията. Това обаче е на път да бъде научно обосновано.

Има много примери за подушване на болестта на по-ранен етап. Възможно е някой близък да усети болестта по миризмата, много преди да се появят симптомите.

За да докажат връзката между лошата миризма и болестите, екип от учени са провели експеримент. В него група доброволци е била разделена на две групи. На половината е инжектирано плацебо, а на другата половина - субстанция, предизвикваща грипообразна реакция. Всички са получили тесни памучни тениски, които предали след месец.

Зоната под мишниците на всички е изрязана и поставена в специални компресиращи бутилки. Те извлекли миризмата по три критерия: интензивност, неприятност и здравословност. 100 % от участниците в обонятелния тест са констатирали като по-неприятна миризмата от тениските на изкуствено заразената група.

Излиза, че обонянието е първият механизъм, с който тялото се защитава от болестите. Има заболявания обаче като рака, чиито клетки са по-особени и тяхната миризма е доста фина и трудно уловима от хората. За сметка на това тя може лесно да бъде усетена от кучетата.

Всъщност те могат да бъдат обучени да подушват различните разновидности на ракови заболявания, включително и диабет. Така например хората имат 5 милиона рецептори за обоняние, а кучетата - 300. Изчислено е, че точността, с която кучето може да открие къде в тялото са раковите клетки, е около 90%.

Друго изумително откритие е, че освен кучетата с тази дарба са надарени още плодовите мушици и някои видове пчели. В Танзания пък специално обучени плъхове са открили над 5000 случая на туберкулоза.

Изследванията, правени с обучени кучета, водят до идеята за разработката на изкуствен нос, който разпознава следите, оставени от болестта във въздуха. Той представлява чип, с големината на нокът. Проведени опити с насекоми в Германия също допринасят за подобряването на тази технологична разработка.

До момента подобни изкуствени носове се използват за откриване на газове във военни зони, както и в пивопроизводството. Употребата им е много разпространена, а скоро ще навлезе и в медицинските среди. Това ще улесни ранното диагностициране на редица болести и може да спаси живота на мнозина.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати