miau.bg»Статии»Живини»Лисици тероризират добруджанско село

Лисици тероризират добруджанско село

Лисици

Лисици нападнаха едно от най-големите села у нас - Айдемир. Жителите на населеното място вече не знаят какво да сторят, за да се спасят от набезите на хитрите хищници. Само през последния месец лисиците са умъртвили над четиристотин домашни птици.

Лисиците са успели да се размножат заради изоставените терени около добруджанското село. В същото време липсата на плячка ги е накарала да се доближат до хората и да потърсят храна.

Един от жителите на Айдемир, който сериозно си е изпатил от вилнеещите наоколо лисици, е Руси Русев. Мъжът обяснява, че хищниците са най-активни вечерно време. Лисиците успявали да проникнат в дома на животновъда, когато се стъмни.

Те с лекота прескачали оградата на къщата, която била висока около метър и половина. След нападенията на хищниците, човекът е изгубил вяра. Оплаква се, че от 25 домашни птици в момента са останали живи едва 4 бройки.

Виждаме ги, като вървят по улицата нощно време. Движат се навсякъде. След 21.00-22.00 часа минават, разказва друг жител на Айдемир пред БТВ.

Лисица

С обтегнатото положение е запознат и кметът на населеното място Денчо Георгиев. Управникът увери, че ще предупреди съселяните си да бъдат по-внимателни към домашните си животни и да затварят плътно помещенията, в които се отглеждат те.

Така рискът при тях да проникнат лисици ще бъде значително по-малък. Най-застрашени са кокошките, пуйките, патките и други пернати.

Случаят беше коментиран и от ветеринарни специалисти. По думите на д-р Себахатин Халид, който е директор на ОД Безопасност на храните-Силистра, проблемът с лисиците не бива да се подценява, тъй като тези животни се преносители на болестта бяс.

Последният случай на човек, нападнат от бясна лисица, е бил именно в област Силистра през 1974 година.

Лисиците, болни от бяс, стават кротки и дружелюбни, обяснява д-р Себахатин Халид.

Оказва се, че хищници, заразени с болестта, не проявяват агресия. Имало е случай, при който лисица прониква в стаята на даден дом, без да напада никого. Все пак такива случаи са единични и с тези животни трябва много да се внимава.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати