Крави и прасета в Италия се разхлаждат с климатици

Теле

Лятото може за мнозина да е най-дългоочакваният сезон в годината, но за други горещините са истинска напасат. За да се спасят от тях, хората се разхлаждат със студени напитки и пускат на пълни обороти вентилатори и климатици.

Безспорно обаче животните също имат нужда от прохлада и за да им я осигурят, фермери от Италия решили да обогатят фермите си с климатици. Те инсталирали уредите в помещенията, където пребивават кравите и свинете им, с надеждата животните да се почувстват малко по-добре и да живнат.

Освен това хората от бранша взели мерки селскостопанските добичета да приемат по-големи количества вода, така че да не пострадат от топлинен удар.

Животните, които животновъдите развъждат в Италия, и по-точно в района около река По край Милано, наистина не се чувстват добре.

Те са потиснати от жегите и това няма нищо чудно. Често пъти температурите достигат почти четиридесет градуса. Юли месец тази година е значително по-топъл и от други лета през последните десет години, информира Ройтерс.

Прасе

Ето защо хората от района, занимаващи се с животновъдство, монтират при животните душове и климатици, или поне включват вентилатори в свинарниците и краварниците, разказват от фермерският съюз Колдирети.

Покачващите се температури през лятото в страната не са никак за подценяване. През първите две седмици от месец юли кравите в Италия са дали с петдесет милиона литра по-малко мляко, отколкото дават по принцип. Изглежда обаче жегите са повлияли и на други животни, тъй като кокошките са снесли от пет до десет процента по-малко яйца от обичайното.

От фермерския съюз прогнозират производителността да намалее и заради антициклона Харон, който ще причини допълнително покачване на градусите. Освен кравите и пилетата, от жегите страдат и прасетата.

По време на горещините, те не само че се потят обилно, но и ядат значително по-малко от нормалното, което става причина за загубата на тегло.

Фермерите се надяват, че след предприетите мерки и инсталирането на уреди за охлаждането животните ще се върнат към нормалния си ритъм на живот.

Рейтинг

5 1
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати