miau.bg»Статии»Живини»Българи спасяват бездомни пчели

Българи спасяват бездомни пчели

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Дарт Вейдър
2k729
Пчела
Козметична Чанта за Пътуване
Препоръчано за теб:
Козметична Чанта за Пътуване
20.00 лв.
Виж ››

Напоследък все повече се коментира въпросът за изчезването на пчелите. Според специалисти главните виновници за това са замърсяването в световен мащаб, както и пестицидите, които все по-често се ползват. От друга страна хората посягат на тези полезни насекоми и поради страха, че могат да бъдат ужилени от тях.

Всички тези фактори карат Петър Петров, Трифон Михайлов и Стефан Златев да обединят усилия, за да допринесат за опазването на пчелите.

Тримата ентусиасти създават организация, наречена I have a bee или Имам си кошер, чрез която да помогнат на бездомните пчелни семейства, които могат да се срещнат къде ли не.

От организацията призовават гражданите, които се натъкват на рояци с пчели, вместо да се опитат да ги унищожат, просто да се свържат с Имам си кошер, за да могат участниците в сдружението да вземат правилното решение за насекомите и да ги приютят в кошер.

Рояк пчели

В този кошер те няма да бъдат експлоатирани, обяснява още Трифон Михайлов пред БТВ.

Михайлов разказва и кои са най-необичайните места, на които са намерени пчелни семейства. Оказва се, че хора са намирали рояци с насекоми по земята, в различни зони на коли - на брони, на огледала. Скупчени пчели са били откривани и на детски люлки.

Според специалистът мнозина изпитват фобия от пчелите, но страшното за нас хората не е да сме заобиколени от пчели, а да не ги гледаме изобщо. Той напомня, че за всичката зеленина, която имаме, допринасят именно пчелите. Ето защо Трифон и съмишлениците му са създали кампанията Научи дете, че пчелите са приятели.

Трифон разкрива и как точно протича една операция по спасяване на пчелите. Най-близкият от нас или друг колега, който може да помогне, взема своите инструменти и отива на мястото, споделя той.

След това от организацията проверяват дали пчелите са рояк или са се установили в някой кошер или хралупа. В случай че са рояк, те биват преместени в специално сандъче.

Другият вариант е да бъдат покрити и отнесени на място, където могат да заживеят спокойно, без да представляват опасност за никого.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
42
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати