Българин изпочупи яйцата на рядък вид сокол в Русия

Българин изпочупи яйцата на рядък вид сокол в Русия

54-годишен български гражданин е опитал да изнесе от Русия яйца на защитен вид сокол. Мъжът е бил задържан на летище Домодедово в Москва на 8-ми юли. Яйцата, които той е пренасял, са били на стойност 25 милиона рубли, съобщават руски медии.

Предприемчивият българин се е канел да пътува от Русия за Малта. Неговият план обаче е бил осуетен от сътрудници на Домодедовската митница. По време на проверка служителите са разкрили, че 54-господин се опитва да пренесе 25 яйца на сокол скитник.

Докато течала проверката, в багажа на мъжа са открити съмнителни картонени кутии. Секунди след това те били отворени и станало ясно, че в тях се намират необикновени яйца с кафяв цвят. Запознати коментират, че на черния пазар цената само на едно такова яйце е около един милион рубли.

Българинът, разбира се, се опитал да замаже очите на проверяващите и заявил, че това са си съвсем нормални кокоши яйца, които е закупил за сумата от 2800 рубли. Той даже уверил, че ще ползва продуктите за лична консумация.

Служителите обаче силно се усъмнили в доводите му и решили да се допитат до специалисти от центъра за соколи към Руския научноизследователски институт за опазване на околната среда. Така станало ясно, че това са яйцата на соколи скитници, включени в Конвенцията за международна търговия със застрашени видове от дивата фауна и флора.

Соколите скитници са сериозно заплашени от изчезване и по тази причина присъстват в Червената книга на Русия. След като за българина станало ясно, че няма да се измъкне безпроблемно от ситуацията, той започнал да хвърля яйцата на пода, за да унищожи уликите срещу себе си.

Митничарите все пак успели да се намесят и така от 25 яйца спасили 3. Други две имат леко повредена черупка, но специалистите смятат, че това не е толкова фатално и има шанс все пак да оцелеят няколко ембриона.

Соколът скитник представлява хищна птица, която може да развие скорост над 300 километра в час. Пернатите от вида са търсени в арабските страни, тъй като ги ползват при лов. За жалост, през последните години техният брой в Русия силно намалява заради посегателството на бракониерите. Ако българският гражданин бъде осъден за износа на особено ценни животни, може да получи до 7 години лишаване от свобода.

Рейтинг

5 1
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати