Черните леопарди всъщност са петнисти

31.08.2015
Черните леопарди

Сензационно откритие направиха изследователи. Според тях козината на черните леопарди може и да притежава равномерно тъмно обагряне, но всъщност по нея все пак присъстват и петна, които обаче си виждат при определени условия.

Новото разкритие ще е от полза най-вече за природозащитниците, тъй като по този начин ще идентифицират отделните индивиди по снимки, предава Лайв сайънс. Освен това ще спомогне и за намаляване на бракониерските набези.

Леопардите се смятат най-често срещаните диви котки на планетата. Те обитават Африка и определени зони на Далечния изток. Тяхното обагряне е доста характерно. Но преди пет години изследователите откриха, че голяма част от малайските леопарди притежават ген за меланизъм или черно обагряне на космената покривка.

Учените допуснаха, че козината на вида е такава, защото по този начин осигурява на животното необходимото прикритие в джунглите. Но не е изключено също така тъмното обагряне да се е появило и съвсем случайно.

Каквато и да е причината, факт е, че еднаквото оцветяване на черните леопарди представлява препятствие пред природозащитниците, опитващи се да преброят животните. Едно преброяване със скрита камера с инфрачервена светлина обаче променя нещата.

Докато за пореден път учените опитват да заснемат животните, за да ги идентифицират, те забелязват случайно, че на нощните снимки телата на тези хищници всъщност не са чак толкова еднакви, защото си имат петна.

Скритата шарка бива разобличена през нощта от почти инфрачервената светкавица, споделят учените, занимавали се с преброяването на черните леопарди.

Изследователите обясняват, че за този ефект е допринесъл пигнемнт, наречен еумеланин. Колкото по-дълга е дължината на вълната на светлината, която достига до еумеланина, толкова по-успешно той предава светлината.

Благодарение на новите си познания по отношение на черните леопарди, специалистите успели да установят каква е гъстотата на тяхната популация. Оказало се, че на около сто квадратни километра се подвизават към три животни от вида.

3
Общо 2 гласували
5 0
4 1
3 0
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати