Трупове на делфини осеяха родното Черноморие

Делфини

Същински ужас настъпи по родното Черноморие. Преди броени дни почиващите на плаж Каваците се натъкнаха на потресаваща гледка. Морската вода отнесе на брега тялото на обезглавен и разпорен делфин.

За жалост, обезобразеното тяло на бозайника беше забелязано и малчугани, които силно се разстроиха от гледката. Други, които не можаха да установят на време какво се е случило, предвидливо бяха прибрани от водата и отдалечени оттам от родителите си.

Всъщност разчлененото тяло на делфина потресе не само децата, но и всички летовници, минаващи в този момент през плаж Каваците. Те не доумяваха що за човек би сторил това на морското животно. Повечето от туристите заобикаляха трупа, за да не плашат децата си, а други се тълпяха около останките и ги разглеждаха с любопитство, съобщава ФлагманБг.

Оказва се, че тези очарователни морски бозайници може и да предизвикват топли чувства у повечето туристи, но на самите рибари не се нравят особено. Причината е, че делфините късат техните мрежи и прогонват рибата им. Въдичарите толкова се дразнели на тези защитени животни, че дори миналото лято поискали да получат законно разрешение да ги убиват.

Страшното е, че това съвсем не е единственият убит делфин, за който научаваме това лято. Оказва се, че до 8-ми юли в Регионалната инспекция по околната среда и водите /РИОСВ/-Варна са подадени цели единадесет сигнала за намерени мъртви делфини по Варненското и Добруджанското крайбрежие. Данните бяха съобщени от екоинспекцията, като стана ясно, че десет от сигналите са били основателни.

Издъхналите морски бозайници са били намерени край село Кранево, в района на курортен комплекс Албена и на плажните ивици на територията на община Варна. Според еколозите през последните години популацията на делфини в Черно море е нараснала и това влияние неблагоприятно върху работата на рибарите, тъй като ако тези животни не прогонват рибата, то просто я изяждат, което отново е проблем за работещите в този бранш.

Междувременно експерти обясняват, че всяка година има случаи на мъртви делфини, които сами са се заплели в мрежите и са се удушили. Но според тях за това не бива да бъдат обвинявани рибарите.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 2
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати