miau.bg»Статии»Живини»Изтровиха пчелите в Разградско

Изтровиха пчелите в Разградско

Пчела

Пчелите от почти четиридесет пчеларника в землището на разградските села Беловец и Глоджево са били отровени. Насекомите пострадали, след като слънчогледът в района бил напръскан с препарати чрез наземна и въздушна техника. За това алармираха пчелари, цитирани от Радио Шумен.

Пчеларите твърдят, че в кметствата на двете населени места не е било направено предварително уведомление. По случая е уведомена Областната дирекция по безопасност на храните. Сега че очаква фермерите, извършили пръскането, да бъдат проверени от нужните органи.

Прави впечатление, че подобни натравяния на медоносни напоследък взеха да зачестяват. Само преди дни стана ясно, че стотици пчелни семейства от Плевенско са изтровени. Пчеларите обясняват, че в неделя вечер медоносните започнали да пълзят по земята, а на следващата сутрин били изтребени.

Според пчеларите заради земеделски производители, които обработили с препарати зърнените си култури, загинали пчели от селата Божурица, Рибен, Българене, Пордим, Стежерово и Петокладенци.

Пчели

Месеци по-рано пък пчелари от Балчишко сигнализираха за масов мор на пчелите в района на село Карвуна. Тогава специалистите по пчелите заявиха, че медоносните насекоми са пострадали заради пръскането на рапица. И в този случай пчеларите бяха категорични, че не са били предварително уведомени. В резултат на изненадващото пръскане бяха отровени пчели от почти хиляда кошера.

През 2006 година отново имаше случай на отровени пчели в Разградско. Тогава почти тридесет милиона пчели в землището на селата Черковна и Дянково бяха засегнати. Въпреки че фирмата, отговорна за пръскането, е предупредила местните, отровният облак е поразил пчелните семейства и отровата умъртвила голяма част от пчелите в района.

Отравянето на пчелите е изключително сериозен проблем, не само защото напоследък популацията на тези насекоми намалява в световен план, но и защото при много от хората, отглеждащи тези животни, пчеларството е основен източник на доходи.

След отравянето някои от тях търпят големи финансови загуби, за да възстановят пчеларници, а други направо решават да излязат от бизнеса.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 3
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Минка
Минка
23.07.2015 21:10
имах в предвид ОДБХ, а не одзи.
0
0
Минка
Минка
23.07.2015 21:07
Смях в залата, ОДЗИ въобще не може нищо да направи освен да напише един протокол с които арендаторите си избърсват задните части. Негласната политика на Министерството на земеделието е да се разрешава пръскането в противоречие с духа на Директива 128. Министерството не се интересува от здравето на хората и околната среда, а единствено да сервилничи на крупния арендаторски бизнес и не на последно място на крупните европейски фирми за търговия на пестициди. От тях зависят изборите и назначенията в министерството, така че кой дребен местен чиновник ще се противопостави на тази политика?
0
0