Акули обитават кратера на действащ вулкан

Акули

На нещо феноменално се натъкнаха изследователи от САЩ. Надниквайки в кратера на действащ подводен вулкан, учените откриха два вида акули и риба скат. Специалистите дори успели да направят видео запис на животните, обитаващи опасното място, съобщи Дейли мейл.

Наличието на живи животни в кратера наистина изненадало учените, имайки предвид високата температура и повишената киселинност на средата. Независимо от екстремните условия обаче животните някак си са успели да се приспособят и дори се чувстват добре там.

Учените открили животинските видове в кратера на вулкана Кавачи, намиращ се в южната част на Тихия океан. Специалистите разказват как са се натъкнали на тях.

Те искали да изследват мястото с камера, но поради неблагоприятните условия в кратера на вулкана могли да потопят техническото устройство само на дълбочина от четиридесет и пет метра.

Това обаче, което океанолозите видели след това, направо ги изумило. Надниквайки във вътрешността на кратера, те видели два вида акули, риба от вида скат, други риби и медуза.

Едрите морски обитатели могат да оцелеят и в условия с много гореща вода и с високо ниво на киселинност, обяснява инженерът Бренън Филипс, участвал в екипа, извършил снимките в кратера на вулкана Кавачи.

Сега Филипс и колегите му са си поставили за задача да узнаят как точно всички тези животински видове са успели да се приспособят към екстремните условия.

Интересният Кавачи е един от най-активните подводни вулкани в югозападните предели на Тихия океан. Той се разполага южно от красивия остров Вангуну. Първото му засечено от учените изригване става през 1939 година.

След това той е продължил да изригва и да пада под морското равнище осем пъти. Специалистите припомнят, че при изригването му от 2003 година се формира малък остров с площ от петнадесет квадратни метра, но скоро след това той ненадейно се скрива.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати