Учени разгадаха защо пандите са толкова мързеливи

Панда

Пандите са животните, чиито движение отстрани изглеждат доста забавени и дори мързеливи. За това обаче си има научно обяснение, твърдят специалисти и уверяват, че черно-белите мечета не са мързеливи, а просто се отличава със слабо активна щитовидна жлеза.

За никого не е тайна, че пандите имат далеч по-спокоен живот от останалите представители на животинския свят. Чак сега обаче изследователите успява да разкрият тайната на тяхното поведение.

Причината е в намалената дейност на тяхната щитовидна жлеза, показва изследване на учени от Китайската академия на науките, цитирано от Дейли мейл. Тези мечки сами усещат, че не трябва да се движат прекалено активно, ето защо инстинктивно се опитват да пестят колкото се може повече енергия.

Дори и да извършат движения, огромните пухчовци употребяват съвсем малко. Те предпочитат да спят, а през времето, в което са будни, похапват главно бамбук. Самият бамбук, от своя страна, кара животните да се чувстват още по-летаргично.

За целите на своето изследване специалистите от Китайската академия на науките изследвали няколко панди - пет от зоологически градини и три в дивата природа. Те стигнали до изводите, че този вид мечки си набавят много малко енергия дори и да прекарват цял ден в хапване и че трябва да запазят възможно най-много от нея.

Ленивец

Тези животни употребяват едва тридесет и осем процента от енергията, която би употребил друг вид с подобна телесна маса. Всъщност те използват малко повече енергия от най-мързеливите животни на света-трипръстите ленивци, казват китайските учени.

Трипръстите ленивци /Bradypus/ представлява единственият род от семейство Bradypodidae. Към него са причислени четири вида бозайници, отличаващи се със средна големина, обитаващи основно територии в Централна и Южна Америка.

Трипръстите ленивци са пословични със своята мудност. Тези животни живеят предимно по дърветата, а в по-редки случаи могат да се видят и между храстите. Техни отличителни черти са сивеещата дълга козина и дългите извити нокти, с помощта на които успяват да се задържат за клоните.

Рейтинг

5 1
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Теодора
Теодора
13.10.2015 15:30
Прекрасна статия! Благодаря!
0
0