Британци спасяват последните циркови лъвове у нас

Циркови лъвове

Организация за защита на дивите животни от Великобритания планира да освободи от плен последните два циркови лъва у нас. Сдружението, което се нарича Born Free, вече е направило необходимите постъпления, за да могат дивите животни да бъдат преместени безпроблемно от България в специализирано място в Южна Африка, пише ВсекиденБг.

Организацията е силно разтревожена за 7-годишните лъвове Жора и Блек. Двете величествени животни обитават желязна клетка, чийто размери са 2.5 на 2.5 метра. Още по-притеснителното е това, че в клетката няма вода, а лъвовете са на открито и когато пече слънце, положението става страшно. Затворът за диви животни се помещава в двора на някогашен цирков дресьор, намиращ се недалеч от София.

Трябва да направим всичко възможно да измъкнем лъвовете, защото лятото ще застраши живота им. Ужасно е да ги гледаме в тази клетка и се надяваме чрез публична подкрепа да успеем да ги преместим в Африка, на щастливо и безопасно място, коментира въпроса Вирджиния Макена от природозащитната организация Born Free.

Макена и съмишлениците ѝ планират да спасят Жора и Блек от железните решетки и да ги изпратят в специализиран център в Шамуари, Африка, където те да живеят при много по-добри условия. За целта от сдружението вече водят преговори със стопаните на лъвовете.

Жора и Блек се явяват последните два циркови лъва в България. Като малки лъвчета, двамата братя са участвали в цирк, който изнасял представления в източните части на Европа и Турция. Всъщност зверовете са се изявявали в програмата на цирка до края на лятото на 2014 година.

Но след като се наложи забрана диви животни да участват в цирковото шоу, тяхната кариера приключва. Сега, вместо да се радват на свободен живот, двата лъва са се превърнали в съкилийници.

Независимо от условията, при които живеят обаче, животните са в сравнително добро здраве. Ветеринарният специалист от Born Free сподели, че един от лъвовете е куц, но той и колегите му ще се борят с този проблем, след като спасят зверовете.

Рейтинг

5 1
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати