Котките побеждават мишките с тайно оръжие

05.07.2015
Котка

Котките и мишките са сред животните, обявени за врагове още от незапомнени времена. Ето защо няма нищо по-нормално от това да видим писана, която преследва малкия си дългоопашат враг. Оказва се обаче, че в борбата срещу мишоците котараните си помагат и с някои тайни оръжия.

За да победят мишките, котките си служат със специален химикал, съдържащ се в собствената им урина. Именно той прави улова на гризачи по-лесен, съобщава Би Би Си, позовавайки се на резултатите от ново изследване.

Изненадващото откритие сочи, че ако мишките попаднат под влиянието на котешкото вещество, докато са малки, когато пораснат, котешката миризма не ги отблъсква така, както други гризачи.

Друг любопитен факт за въпросния химикал, известен като фелинин е, че той не просто кара мишките да избягат, но при бременните женски екземпляри причинява и аборт.

Освен това според учените фелининът повишава нивата на хормоните на стреса при мишоците, които са го подушили. Всички тези открития бяха оповестени по време на годишната среща на Обществото за експериментална биология в Прага.

Мишка

По-старо изследване пък показва, че умението на котките да се справят с мишките зависи единствено от тяхната порода. Така например непородистите писани се представят значително по-добре от породистите, тъй като при тях ловенето на мишки не е просто забавление, а необходимост.

Сред породистите котки най-успешни в борбата с мишките са сибирската котка, сиамската котка и британската късокосмета котка. Специалистите отбелязват още, че най-много гризачите трябва да берат страх пред котараните с тигрово обагряне или тези с черно-бяла окраска.

Същевременно котките, които най-зле биха се справили в лова на мишки, са тези, които по природа са си мързеливи и мудни. Ето защо от една персийска красавица не могат да се очакват големи чудеса.

Други експерти пък не са съгласни с това твърдение и заявяват, че умението на котката да лови мишки зависи от това доколко тя е била обучена от майка си. Така че те препоръчват малките котенца да останат при възрастната котка възможно по-дълго.

4.5
Общо 4 гласували
5 2
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати