Китайски учени ще предсказват земетресения с помощта на животни

Котка

Китайски учени смятат да започнат да предсказват земетресения с помощта на добичета. Това съобщи Би Би Си, позовавайки се на китайски медии.

Предприемчивите сеизмолози в Нанкин /столицата на източната провинция Дзянсу/ дори вече били изградили няколко центъра за наблюдения в местни зоологически градини и паркове с животни. Учените ще наблюдават постоянно поведението на добичетата и ще анализират дали то би могло да е показател за предстоящо природно бедствие.

Един от обектите, към който китайските специалисти са проявили интерес, е парк в Юхуатай. Той разполага с повече от две хиляди кокошки, двеста прасета и огромни рибарници пълни с риба. Всички животни ще бъдат следени с камери, а работниците ще информират специалистите от сеизмологичното бюро как се държат те. Това ще се случва по два пъти дневно.

Понякога преди земетресение животните стават видимо напрегнати, заяви един от експертите в сеизмологичното бюро в Нанкин.

Специалистът обясни още, че ще се гледа цялостното поведение на всички животни, тъй като налудничавото поведение само на един екземпляр невинаги може да се счете за признак за предстоящо земетресение.

Иначе теорията, че животните могат да предсказват природни бедствия, не е никак нова за човечеството. Преди време проучване показа, че добичетата усещат химичните промени в подпочвените води, които се наблюдават преди земетресение. Според авторите на същото изследване именно това умение на животните обуславя тяхното нетипично поведение преди поява на бедствие от този тип.

Освен това учените описаха, че преди земята да се разлюлее, някои риби се събират на ята и се притискат една към друга. Други пък направо били готови да изскочат от аквариума. При лек трус раците са готови да излязат от дома си, а ако очакваното люлеене е много силно, те започват да се движат като обезумели.

Също толкова необичайно поведение преди земетресение учените приписват и на някои котки, кучета, слонове и птици. За гарваните например мнозина смятат, че започват да стават изключително агресивни преди трус.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати