Гущерът Исус вървял по вода преди милиони години

Гущерът Исус вървял по вода преди милиони години
Прибираща се каишка за кучета 6в1-38%
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Прибираща се каишка за кучета 6в1
50.00 лв.
31.00 лв.
Виж ››

Фосил на гущер, открит от учените в Уайоминг, САЩ, може даде отговори на много въпроси, поставени от учените. Вкаменелостта е на вид, обитавал земята преди около 48 милиона години, който заради способността си да ходи по вода е наречен Исус. Специалистите се надяват, че благодарение на фосила ще узнаят повече за въздействието на климатичните изменения върху тропичните видове, съобщава Франс прес.

Фосилът на гущера, обитавал планетата преди десетки милиони години, е открит във формацията Бриджър в Уайоминг. Той позволява на учените да идентифицират нов вид, който те кръщават Babibasilicus alxi. Древните влечуги от вида са първите известни представители на групата на гущерите Исус, популярна като Corytophanidae.

Иначе съвременни родственици на този вид гущери се срещат и днес в Мексико и Колумбия. Учените са развълнувани, тъй като групата, към която те спадат, е слабо проучена поради досегашна липса на вкаменелости.

Имайки предвид настоящите динамични климатични промени, подобни фосили могат да ни помогнат да прогнозираме какво очаква Земята в бъдеще, заяви учен от екипа, изследвал фосила.

Междувременно стана ясно, че температурните промени влияят повече от невероятно на други далечни родственици на гущера Исус. Вид австралийски гущери /брадати дракони/ започнали да променят пола си под влиянието на глобалното затопляне. Това гласи ново проучване, публикувано в списание Нейчър.

Изследователите от университета в Канбера открили, че екземпляри от вида, които генетично са мъжки, се излюпват като женски. Освен това същите се изявявали като по-качествени майки от екземпляри, генетично определени като женски.

Според учените начинът, по който се решава пола при този вид австралийски гущери, се е изменил толкова много, че женските полови хромозоми са на път да изчезнат.

Специалистите обясняват, че при някои влечуги като костенурките и алигаторите полът зависи от температурата по време на инкубационния период, а не от половите хромозоми.

Но при брадатите дракони досега полът се определял точно от тях. Новото проучване сочи обаче, че при този вид вече са налице два начина за определяне на пола, тъй като геномът на брадатите гущери е чувствителен към климатичното затопляне.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати