Зоополиция ще се бори с посегателствата над животни у нас

Кучета

Най-после в България ще бъде създадена зоополиция. Това стана ясно след изявление на евродепутата Емил Радев в парламента. Планът е да има по един разследващ и по един оперативен полицай във всяка областна дирекция.

Така ще бъдат подпомогнати разследванията по убиването и осакатяването на животни. Според Радев наистина се налага формирането на специално звено, което да се заема незабавно със случаите на насилие над четириноги.

Евродепутатът не скри притеснението и възмущението си от зачестилите напоследък случаи с проявена жестокост над животни и то на публични места пред очите на невръстни малчугани. За миналата година статистиката сочи, че са извършени цели 181 посегателства над животни и само 31 от тях са разкрити.

Припомняме, че само преди месеци куче беше убито на детска площадка с брадва, а друго беше застреляно от военен без причина отново посред бял ден на улицата, пред очите на деца. В началото на седмицата пък възрастен мъж от Велики Преслав уби по възможно най-жестокия начин котка, тъй като му изяла обяда.

След като научил, че животното опразнило чинията му, 74-годишният дядо пребил до смърт котката с пръчка, след което я наръгал няколко пъти с нож. Всички тези хора, позволили си подобно поведение, трябва да понесат отговорност за действията си.

Котка и заек

Въпреки че насилието над животни вече е криминализирано у нас, полицаите и прокурорите рядко работят по издирването и наказването на виновниците. Това повдигна и въпроса за зоополиция. Инициативата беше подкрепена от над 90 000 души в подписка. Идеята е родните полицаи да се специализират в разкриването на престъпления върху животни, за да не се налага специален ресурс за зоополиция.

Евродепутатът Емил Радев обясни още, че българското звено ще е по модела на холандската зоополиция. Холандските питомци са закриляни от зоополиция от 2011 година.

В специализирания отдел работят служители, преминали специални курсове на обучение от правозащитните органи. Сега експертите ефективно се борят с хората, които проявяват нечувана жестокост към животните.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати