Морските звезди живеят по-дълго, но ако не правят секс

Морски звезди

Морските звезди живеят по-дълго време, ако не правят секс, обясняват учени от Швеция. Проучването им е цитирано от агенция Юнайтед прес интернешънъл (ЮПИ).

Морските звезди, които се възпроизвеждат чрез клониране, стареят по-бавно, за разлика от онези, които разчитат на традиционния начин на размножаване, съобщават авторите на изследването.

Учените са проучвали Атлантически и Средиземноморски морски звезди – при първите е по-разпространено традиционното възпроизвеждане, а при вторите по-често се среща безполовото размножаване. Идеята на цялото проучване е била да се разбере какви са ползите и недостатъците и на двата вида размножаване, обясняват шведските специалисти.

Учените направили анализ на дължината на теломерите на морските звезди – това са крайните участъци на хромозомите, които с течение на възрастта започват да се намаляват. Учените са проучили и какво е здравословното състояние на морските звезди и каква е продължителността на живота им.

След множество изследвания шведските специалисти са убедени, че има зависимост между по-дългите теломери на морските звезди и предпочитанието към клониране. С други думи звездите, които избягват секса, ще имат по-дълъг живот. Авторите на проучването работят в университета в Гьотеборг.

Сексът при животните е подложен на изследвания от дълго време. Учените са открили много интересни факти за сексуалния живот на някои от тях:

- Женските леминги например могат да забременеят само две седмици след като са родили;

- При язовците пък половият акт е с трайност към 90 минути, а женските предпочитали актът да бъде на тъмно;

- Това обаче няма да ви се струва особено интересно, след като разберете, че самурите могат да се чифтосват в продължение на цели осем часа;

- Мъжкото кенгуру се оказва любител на секса – може да се чифтосва по пет пъти дневно;

- Оказва се, че любовната игра не е чужда на тасманийския дявол – едно от най-популярните австралийски животни. Единственият минус в любовната игра на тези животни е, че тя често е твърде брутална – животните обикновено се осакатяват помежду си, обясняват специалистите.

Рейтинг

5 1
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
анонимен
анонимен
12.01.2016 19:14
горе долу
1
0
анонимен
анонимен
12.01.2016 19:16
не,чао
0
1
алек
алек
12.01.2016 19:15
ти ще напишеш ли името си
0
1