Първата магистрала за пчели в света вече е факт

Пчела

В норвежката столица Осло бе създадена първата в света магистрала за пчели. Иновационното въведение, целящо опазването на застрашения вид, представлява специален маршрут, минаващ през различни части на скандинавския град, по протежението на който са засадени цветни градини, в които насекомите да се хранят.

Цветя са засадени специално за случая в гробищните паркове, зелените площи, покривите и балконите в Осло, разказва Франс прес. Ние, хората, постоянно променяме заобикалящата ни среда, за да посрещнем нуждите си, и често забравяме, че в тази среда живеят и други видове, казва Агнес Лихе Мелваер, ръководител на природозащитната организация Bybi, която цели опазването на пчелите.

Проектът за създаване на магистрала на пчелите срещнал широка обществена подкрепа. В създаването на хранителни станции за полезните насекоми се е включила огромна част от населението на Осло.

Доброволно жителите на града засадили медоносни растения в различни части на града. Учениците в местните училища били пуснати почивен ден, за да засадят слънчогледи в различни части на Осло.

Пчела на Цвете

Идеята на Bybi е чрез създадената магистрала да се създаде специална зона за безопасно преминаване на пчелите през града. Освен обикновените граждани на норвежката столица, в инициативата са се включили и много организации, компании и асоциации.

В края на кампанията екозащитниците от Bybi приканили всеки да публикува какъв е неговият принос за създаването на магистралата и по този начин да се изготви подробна карта на новата придобивка на града.

Пчелите работнички живеят около 60 дни. За това време те произвеждат не повече от лъжица мед. Ако ние вършехме тяхната работа при минимално заплащане, буркан мед щеше да струва 182 000 щатски долара, обяснява служителка на счетоводна фирма, на покрива на чиято сграда служителите засадили огромна цветна градина и поставили три кошера.

Световните агенции отбелязват, че въпреки грижата за пчелите в Норвегия в Скандинавия почти не съществува проблемът с така наречения синдром на празния кошер. В други части на света обаче ситуацията е почти критична.

Скорошно изследване показа, че популацията на пчели в САЩ се е стопила с почти 60 процента. Работници в провинция Сечуан били принудени да опрашват тамошните растения ръчно, поради изчезване на пчелите в тази част на Китай.

Рейтинг

5 1
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати