miau.bg»Статии»Живини»За пръв път от столетия в Родопите се роди зубърче

За пръв път от столетия в Родопите се роди зубърче

Бизон зубърче

Радостно събитие се е случило преди дни в Източните Родопи. За пръв път от столетия насам се е родило бебе зубърче, съобщават природозащитници, които от години полагат неимоверни усилия за нарастване на популацията на този вид в естествената му среда.

Зубърът, който е по-известен като европейски бизон, се явява застрашен вид в целия свят. В същото време той е от голямо значение за отворените горски екосистеми и е символ на завръщането на дивата природа в Европа, пише ДневникБг.

Според специалистите европейският бизон е спрял да се размножава по нашите земи още през Средновековието. В Европа този вид изчезва в началото на XIX-XX век, тъй като местообитанията му са застрашени от хората. Освен това зубърите са преследвани и убивани от ловци.

След като природозащитниците стартират акция по възстановяване и опазване на вида, отделни индивиди, обитаващи затворени пространства, са използвани за възобновяване на дивата популация в някои части на континента.

Преди две години представителите на вида от Германия бяха преместени в дивечовъдния участък Студен кладенец, като част от плана за реинтродукция на европейския бизон в Родопите. Акцията беше дело на фондация Новото тракийско злато и се осъществи по проекта Дивия свят на Източните Родопи.

Основната цел на този проект е да възроди и запази неповторимата дива природа на Източните Родопи, която се явява един от най-забележителните и богати на биоразнообразие зони на континента.

Появилото се преди седмица бебе зубър също обитава Студен Кладенец. За момента то и майка му са в отлично здравословно състояние, но все пак новороденото още не е напълно укрепнало. Грижи за тях полага и бащата на малкото. И двамата възрастни екземпляри зорко бдят над отрочето си.

Експертите, които наблюдават животните, обясняват, че бебето и родителите му засега предпочитат да прекарват повече време, скрити сред растителността в гората. Новопоявилото се зубърче все още няма име, тъй като полът му не е ясен. Но се очаква до седмици, когато то започне да става по-смело, и тази загадка да бъде разрешена.

Рейтинг

5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати