Синтетични носорогови рога ще се борят с бракониерите

26.06.2015
Носорог

Иновативен продукт е успяла да създаде биотехнологична фирма. С помощта на 3D принтер специалистите са направили фалшиви рога от носорог, като идеята им е така да помогнат за ограничаване на бракониерските набези, които заплашват защитеното от изчезване животно, предава Индипендънт.

Компанията, намираща се в Сан Франциско, има амбициозни планове да залее пазара в Китай с такива дубликати на носорогови рога, които притежават същия генетичен отпечатък като истинските израстъци на животните.

За да произведе нетипичния артикул, фирмата си служи с кератин и ДНК на носорог. Така получава сухо вещество, подобно на прах, след което принтира субстанцията с 3D принтер. В крайна сметка се получава рог, който е съвсем като истински.

Сега биотехнологичната компания смята да пусне продукта на по-ниска цена от тази на оригинала, за да подбие цената, която бракониерите поставят. Така на тях ще им се наложи да се откажат от забранения си занаят.

Ние можем да произвеждаме дубликати на носорогови рога, които всъщност са по-чисти, от това, което се получава след убийството на диво животно. Намаляването на търсенето е от голямо значение, но ще е много трудно, коментира Матю Маркус, изпълнителен директор на фирмата.

Въпреки че замисълът на идеята е добър, природозащитниците не са единодушни по въпроса. Някои от тях са на мнение, че заливането на пазара с изкуствените рогове може да доведе до още по-силно търсене на истински рога от носорози и съответно до по-ожесточено избиване на тези животни.

Носорозите спадат към тревопасните, които са застрашени от изчезване. В миналото тези масивни животни са имали много големи популации, но заради тяхното преследване и убиване към днешна дата са оцелели едва пет вида носорози. Най-търсената и ценна част от тревопасните са техните рога.

В някои култури присъства вярването, че когато се стрият на прах, те помагат за излекуване на различни заболявания, включително рак. Според учените това не е възможно, тъй като техният състав не предопределя такива свойства. Освен като лекарствено средство израстъците се използват и като сувенири.

3.8
Общо 4 гласували
5 0
4 3
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати