Бензиновият разлив край Бургас - причина за смъртта на защитени видове

Чапли

Различни видове животни, сред които защитени, са пострадали след разлива на бензин в Бургас. Неприятният инцидент е навредил не само на представителите на животинския свят, но и на техните местообитания.

Вследствие на бензиновия разлив са били умъртвени нощна чапла, множество ларви и възрастни риби и земноводни. Мъртва е намерена и защитената жаба сирийска чесновница, която е под закрилата на Приложение II на Бернската конвенция, както и на Приложения II и III на Закона за биологичното разнообразие.

Данните бяха изнесени от Радостина Ценова от от Българско дружество за защита на птиците, цитирана от БТА.

Припомняме, че в 17-ти юни тази година от пробит продуктопровод на Лукой Нефтохим бяха излети между десет и тридесет тона гориво.

Част от опасната субстанция попадна в защитеното езеро Вая и река Чукарлийска. Вследствие на бензиновия разлив са били замърсени води, което пък е станало причина да се замърси защитена местност, както и нейните обитатели.

За жалост, зоната където е станал бензиновият разлив, има огромно значение за храненето на гнездящите в сиви и ръждиви чапли. Територията е не по-малко важна и за нощните чапли, от които тази това лято има повече от деветдесет двойки.

В прилежащите тръстикови масиви се храни и големият воден бик, който също гнезди в защитената местност, обяснява Радостина Ценова от Българско дружество за защита на птиците.

Големият воден бик е прелетна птица, долитаща през пролетта и отлитаща през октомври. Големият воден бик зимува в Средиземноморието, но някои представители на вида остават в България.

Тази интересна птица се среща в равнините. Тя живее в блата с бавно течаща или застояла вода, които са добре обрасли с блатна растителност и храсти. Големият воден бик попада в Червена книга на Република България.

Състоянието на пострадалото езеро Вая ще продължи да бъде следено от Българска фондация Биоразнообразие и Българско дружество за защита на птиците. Освен това съвсем скоро се очаква да бъдат осъществени проверки, така че да стане ясно дали има други засегнати видове.

Рейтинг

5 1
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Боб
Боб
23.06.2015 12:09
Само да не се удави некоя батка.
0
0