Гледане на клипове с котки намалява стреса

21.08.2015
Клипчета с котки

В интернет пространството е пълно с клипчета на котки – забавните видеа имат милиони гледания. Но защо хората предпочитат да гледат подобни клипове? Американски изследователи от Медицинската школа към университета на Индиана са си поставили за цел да установят защо клипчетата, в които главните герои са именно мъркащите любимци, толкова много се харесват на хората.

Резултатите от проучването са съобщени от Computers in Human Behavior. Видеата с котките са най-търсени в интернет, сочат данните. Оказва се, че през миналата 2014 година в YouTube са качени повече от два милиона видео клипове с мъркащите любимци – всичките са гледани над 26 милиарда пъти.

Проучванията на американските изследователи са установили, че видеата с котета всъщност имат терапевтичен ефект върху хората. За изследването са използвани 7000 човека, като специалистите са разглеждали по какъв начин се променя емоционалното състояние на хората, след като видят някое видео с котки.

Клипчетата, в които котките са главни герои, подобряват значително настроението на онези, които ги гледат, намаляват се и нивата на стреса. Освен това хората изпитвали по-малко негативни емоции – допълват експертите – тъгата и безпокойството остават на заден план.

Автор на американското проучване е Джесика Мирик. На всички, които смятат, че видеата с котки не са сериозна тема, върху която да се прави изследване, Мирик напомня, че голяма част от хората използват интернет основно да гледат подобни клипчета.

За да се разбере какво е влиянието, което интернет оказва върху нас като индивиди или като общество, видеата с котките, които очевидно са интересни за хората, не трябва да бъдат пренебрегвани.

Освен изключително забавни и интересни, котките могат да бъдат много смели и да се изправят дори срещу едни от големите си врагове - кучетата. Доказателство за това е калифорнийска котка, която стана истински хит в интернет пространството, след като успява да спаси детето на своите стопани от нападение на куче.

Подвигът на мъркащата Тара е заснет от охранителните камери – на записите ясно се вижда внезапната атака на съседското куче над момченце от Калифорния. В крайна сметка малчуганът се е разминал с десет шева, но родителите са категорични, че без намесата на Тара ситуацията е щяла да бъде много по-лоша.

Рейтинг

4.3
Общо 3 гласували
5 1
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати