Откриха прилеп, ходещ на четири крака

Прилеп
Прибираща се каишка за кучета 6в1-34%
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Прибираща се каишка за кучета 6в1
50.00 лв.
33.00 лв.
Виж ››

Невероятно откритие беше направено съвсем наскоро от учените в Нова Зеландия. В островната страна са намерени фосили от неизвестен на науката досега вид прилепи, които са се придвижвали на четири крака и са обитавали нашата планета преди около шестнадесет милиона години, предава Франс прес, позовавайки се на данни от палеонтолози.

Тези прилепи обаче се различавали от съвременните си родственици, чиято дължина обикновено варира между пет и четиридесет сантиметра. Според специалистите непознатият вид е бил до няколко пъти по-едър от тях, разказват учените.

Фосилите, които са хвърлили нова светлина върху еволюционните промени при този разред дребни бозайници, а открити в южната част на Нова Зеландия. Палеонтолозите са се натъкнали на вкаменелостите в седименти от съществувало преди шестнадесет-осемнадесет милиона години езеро Манухерикия. В миналото този воден басейн е бил част от екосистема от субтропически гори.

Видът прилепи, на който учените са се натъкнали, е наречен Mystacina miocenalis. Според специалистите той има връзка с прилепите Mystacina tuberculata, обитаващи горите на Нова Зеландия. Същите могат да се видят и днес. Mystacina tuberculata са прилепи с тегло от около тринадесет грама.

Те обитават гористи местности, пещери, храсти и плата, при които е налице умерен климат и температурата около десетина градуса. Представителите на този вид са силно застрашени от изчезване и ако не се предприемат мерки по опазване на вида, съвсем скоро той ще остане само в историята, подобно на Mystacina miocenalis.

Според учените хабитатите на Mystacina miocenalis са били много сходни с тези на прилепите, които виждаме днес. Благодарение на откритието на палеонтолозите узнаваме и други любопитни подробности за новооткрития вид.

Прилепите Mystacina miocenalis са притежавали зъби, които са напомняли на съвременните им събратя. Това кара специалистите да мислят, че тези прилепи са се хранели с плодове и насекоми. Съдейки по структурата на костите им, учените предполагат също така, че тези прилепи са можели да ходят на четири крака.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Боб
Боб
23.06.2015 11:58
Баси. Тея скоро ще намерят и прилеп дето може да лети.
0
0