Кучетата отказват храна от неприятелите на господаря си

18.06.2015
Кучетата отказват храна от неприятелите на господаря си

Кучетата са сред домашните любимци, които постоянно демонстрират преданост към своя господар. И неслучайно съществува твърдението, че кучето е най-добрият приятел на човека.

Оказва се обаче, че стане ли въпрос за верността към стопанина си, тези удивителни четириноги са готови не само да го защитят от врагове, но дори да откажат храна от неприятелите му. Това сочи ново японско изследване, цитирано от АФП.

Проучването показва, че кучетата са склонни да съдят за хората по социалното им поведение. По-интересното е, че това не се влияе от личния им интерес, коментира ръководителят на изследването Казуо Фиджита, който е професор по сравнителна психология в университета в Киото.

Казуо Фиджита и колегите му извършили експеримент, в който взели участие 54 палета. Те били разпределени в три групи.

Първите участници учените опитали да изкушат с храна, предложена от лице, което пред очите им гръмко отказало да помогне да господаря им да при отварянето на кутията с изкушения, проявявайки враждебност към него.

Същите палета можели да избират и да похапнат храна, която им е предложена от неутрален участник в ситуацията и непознат за тях.

На кучетата от втората група им предлагал лакомства участник, който се е отнесъл добре с господаря им и учтиво се е включил в отварянето на кутията с храната, както и същият неутрален доброволец.

При третата контролна група кучешките изкушения са поднесени от лица, които по никакъв начин не са имали контакт с техния собственик. Резултатите от опитите показват, че кучетата не приемат положително хората, които се държат негативно към техния собственик.

В първата контролна група, в която участвало лице, отнесло се негативно към собственика им, само едно пале не се сдържало и похапнало от предлаганата от неприятеля храна.

В останалите две групи кучетата не демонстрирали предпочитания или отказ по отношение на това кой им сервира кучешките гозби.

Ако тези палета бяха верни на своите лични интереси, то нямаше да има разлика в поведението на контролните групи. Точно като хората кучетата също не се влияят от изгодата си, подчертава д-р Казуо Фиджита.

Рейтинг

3.8
Общо 4 гласували
5 1
4 1
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Боб
Боб
19.06.2015 00:19
Кучетата може и да отказват,ама кучките често ядът салама на неприятеля ти.
0
0