miau.bg»Статии»Живини»Черен щъркел кацна в Габрово

Черен щъркел кацна в Габрово

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Дарт Вейдър
2k737
Черен щъркел
Универсална четка за косми за прахосмукачка
Практичен аксесоар за вашия дом:
Универсална четка за косми за прахосмукачка
26.00 лв.
Виж ››

Черен щъркел се появи в Габрово и предизвиква голям интерес сред жителите на града. Редкият вид птица беше забелязана в сутрешните часове на 12-ти юни, съобщават от gabrovonews.bg.

Габровци видели дългокракото пернато, докато гази из водите на река Янтра. По-съобразителните от тях дори успели да направят няколко снимки на чудноватата птица. Ако вземем предвид народните предания, появата на черният щъркел ще донесе щастие и късмет на жителите на града. Появата му се свързва още със здраве и благоденствие.

Това не е първият случай, в който този изключителен вид е забелязван у нас. Само преди два месеца жителка на трънското село Глоговица също сигнализира, че е видяла на ливадата пред дома си крачещ черен щъркел. Жената изтичала да си вземе фотоапарата, за да заснеме дългокракия красавец, но той отлетял.

Всъщност първите сведения за тази рядка птица в България датират от 1960 година. Черните щъркели обитават вековни гори. За разлика от белите щъркели, които са се приспособили към живота в градска среда, техните родственици предпочитат да строят гнездата си по високи дървета (дъб или бук) в тихи и обезлюдени местности. Понякога избират да разположат гнездото и на някоя скала.

Ако мястото е достатъчно уединено, двойката щъркели може да се връща в едно и също гнездо няколко години. Представителите на вида се хранят основно с риби, мекотели, насекоми, бозайници, влечуги и други. Те хващат жертвите си, като нагазват в плитка вода и след това нападат плячката посредством дългия си клюн.

Черният щъркел в действително е много рядък вид птица. Той е под защитата на Закона за биологичното разнообразие и също така присъстват в Червената книга на страната. Еколозите алармират, че този вид е застрашен от изчезване заради масовото изсичане на горите, урбанизацията на ландшафта и замърсяването на реките, от които видът се нуждае.

Всеки, който преследва, обезпокоява, унищожава и колекционира яйца на тази птица, подлежи на санкциониране. Големи глоби са предвидени още за вземане на открити мъртви екземпляри, препариране, продажба, изнасяне зад граница и др.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest