Учен сменил главите на хиляда мишока

Мишки

Лекар от Китай извършва необичайни операции. Медицинският специалист е провел почти хиляда присаждания на глави на мишки. Сега той възнамерява да включи в своите експерименти и маймуни, съобщават световни медии.

Д-р Сяопин Рен е приключил с работата си в Университета на Синсинати, за да се отдаде на експериментални трансплантации. Преди две години той извършва първата трансплантация на глава от една мишка на друга. Същата процедура хирургът извършва още около хиляда пъти.

По време на операциите лекарят си служи със скалпел с диамантено острие. Така при отделяне на главата от тялото са налице минимални разкъсвания. Докато трае процедурата, лекарят отрязва главата на донора, така че да успее да се запази мозъчната тъкан. От значение е също така сърцето да продължи да бие и белият дроб да функционира.

В последствие кръвоносните съдове се свързват по начин, който позволява кръвта от тялото на донора да стигне до главата на реципиента. С помощта на полиетилен гликол се съединяват тялото и главата на различни гризачи.

Главата се закрепя за тялото на донора посредством тел, пирони, болтове. Мускулните тъкани се съединяват чрез малки шевове. Интересно е, че след операцията някои от мишките оцеляват с новото си тяло почти десет дни. Това си е доста впечатляващо постижение.

Действията на Сяопин Рен се приемат противоречиво от обществото. Животозащитниците го критикуват, а изследователите вземат под внимание основната кауза на хирурга. Все пак неговата главна цел не е да си играе на Господ и просто да слага бяла глава на мишка върху черно тяло и обратното.

Целта му е някой ден да стигне до успешно присаждането на човешка глава-медицинското чудо, което всеки изминал ден изглежда все по-достижимо на учените. Процедура от такъв характер е изключително сложна за изпълнение заради огромното количество нервни връзки, които трябва да са съединени.

Сега д-р Сяопин Рен си е поставил за цел да извърши същия експеримент с маймуни. Надеждата му е, че първия примат с трансплантирана глава ще е именно негово творение. Той също така се надява, че маймуната ще може да диша и живее поне известно време.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Боб
Боб
23.06.2015 15:06
Защо не си смени неговата глава с маймунска?
1
0