miau.bg»Статии»Живини»Алцхаймер мори пчелите

Алцхаймер мори пчелите

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Дарт Вейдър
2k729
Пчели
Козметична Чанта за Пътуване
Препоръчано за теб:
Козметична Чанта за Пътуване
20.00 лв.
Виж ››

В последно време еколози все по-често алармират за намаляването на пчелната популация. Учените изтъкваха какви ли не причини за изчезването на тези ценни насекоми и призоваваха човечеството към по-природосъобразен начин на живот.

За никого не е тайна, че през последните години пчелните семейства в Европа, Северна Америка и Япония драстично намаляха. Според експертите най-много намаляват пчелите в развитите държави.

Това се дължи на промените в земеделието и недостатъчното количество на естествена растителност и еднообразното хранене на пчелите. Нашествието на различни паразити също беше посочено като сериозен фактор.

Скорошно изследване пък хвърля нова светлина върху проблема. Според изследователите стопяването на броя на пчелите може да се дължи на висока степен на зараза на тези трудолюбиви насекоми с алуминий. А алуминият, от своя страна, е химичен елемент, който по думите на учените има връзка с развитието на болестта на Алцхаймер при хората, информира Дискавъри.

Въпросното проучване е дело на биолози от университетите на Кейл и Съсекс. На специалистите им хрумнало да проверят дали алуминият, явяващ се един от най-сериозните замърсители на околната среда в съвременния свят, има неблагоприятно въздействие върху този вид насекоми.

Те взели предвид резултатите от друго по-старо изследване, което показало, че когато събират нектар от цветята, пчелите не избягват тези, които съдържат алуминий. Ето защо авторите на проучването пробвали да измерят нивото на елемента в пчелните какавиди.

Учените открили, че съдържанието на вредния елемент там варира между 13 и 193 части на милион.

При нас хората съдържанието на алуминий в мозъка, надхвърлящо три части на милион, може да се възприеме като патологично и допринасящо за невродегенеративни болести, включително болестта на Алцхаймер, поясняват експерти.

Алуминият оказва влияние върху поведението на различни животински модели. Резултатите от настоящото изследване сочат, че е възможно металът да води до нарушения в когнитивните функции на пчелите и това да е фактор, обуславящ намаляването на популацията, обясняват от екипа, заел се с проучването.

Освен пчелите на пагубното въздействие на алуминия са изложени още хората, дърветата, посевите и рибите.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.7
50
42
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати