miau.bg»Статии»Живини»В Австралия се роди хипопотам джудже

В Австралия се роди хипопотам джудже

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Дарт Вейдър
2k12698
Хипопотам джудже
Универсална четка за косми за прахосмукачка
Практичен аксесоар за вашия дом:
Универсална четка за косми за прахосмукачка
26.00 лв.
Виж ››

Много рядък вид хипопотам се появи на бял свят в зоопарка в Мелбърн. Става въпрос за удивителния хипопотам джудже, който не се беше раждал в зоологическата градина повече от тридесет години. Бебето е в отлично здраве и майка му се грижи добре за него.

За жалост, този изключителен вид е застрашен от изчезване, тъй като горите, които неговите представители обитават, са изсечени. Учените предполагат, че в дивата природа живеят едва около две хиляди екземпляра от него. Ето защо хипопотамът джудже е вписан в международната Червена книга.

Хипопотамът джудже е кръстен така, тъй като се характеризира със значително по-скромните си размери. Той достига височина от 75 до 82 сантиметра и дължина от 150 до 276 сантиметра. Теглото му варира между 180 и 274 килограма. Обикновено живее до 35 години. Животното се отличава със сиво-червеникава кожа.

Тези забележителни същества стават известни на науката едва през деветнадесето век, след като са открити в Западна Африка. Към днешна дата те много рядко могат да се видят в ограничени зони на Либерия, Гвинея, Сиера Леоне, Кот д`Ивоар. Те предпочитат да водят по-усамотен начин на живот и по тази причина не се събират в големи групи.

Женските раждат два пъти в годината, а бебето се появява в шестия месец от бременността. Те раждат само по един екземпляр, като неговото тегло обикновено варира между 4.5. и 6.2. килограма.

Хипопотамите джуджета са привлечени най-вече от отдалечените и гористи местности и са активни през тъмната част на деня. Обичат влажните местности и през деня често се крият във водата или в дупки до реките. Може би точно по тази причина изследователите са се натъкнали на вида сравнително наскоро.

Храната на хипопотама джудже е разнообразна, но обикновено се състои от корени на растения и плодове. Хипопотамът джудже e по-скоро миловиден и безобиден и дори тромав заради своето пухкаво тяло.

Но не бива да позволявате външният вид да ви заблуждава. Когато неговото малко е застрашено, този чаровник лесно може да се превърне в същински звяр. Тогава на този, който го е подразнил, му остава само да бяга бързо.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати