Прозяването е заразно и при вълнистите папагали

Прозяване

Прозяването е добре известно на хората действие, което се характеризира с това, че може да бъде заразно. Много често започваме да се прозяваме, само като видим, че някой друг го прави пред нас. Друг път е достатъчно само да прочетем за прозявка или да си я представим, след което действието е налице и при нас.

Има различни теории, които се опитват да разгадаят този мистериозен рефлекс при хората. Според някои става въпрос за израз на съпричастност. Тоест хората се прозяват, тъй като са склонни да съчувстват на околните и да съпреживяват техните емоции.

Факт е също така, че заразно прозяване се наблюдава не само при човеците, но и при животните. Бозайници като кучета, вълци, котки, шимпанзета, плъхове и други също биват обхванати от вълната на прозяването.

Дали обаче такова явление може да се наблюдава и при останалите видове? Оказва се, че може. Прозяването е също толкова заразно и при вълнистия папагал Melopsittacus undulatus, сочи ново изследване, цитирано от списание Сианс е авнир.

Това откритие е на учени от Нюйоркския университет и е уникално, тъй като за пръв път става ясно, че прозяването е заразно и за представителите на животинския свят, които не са бозайници.

За целите на своето проучване изследователите разгледали шестнадесет птици от вида Melopsittacus undulatus. Те ги включили в два експеримента.

При първия опит две птици били сложени в клетки, поставени една до друга. Между двете клетки се разполагала преграда, която учените отстранявали от време на време, така че екземплярите да се виждат, след което пак връщали между тях. За времето от 32 часа изследователите документирали общо 131 прозявки на пернатите.

37 от тях били налице по-малко от 5 минути след прозявката на другата птица, докато двете животни се съзерцавали. Така че този опит потвърждава, че и при папагалите прозяването е заразно.

Но за да са напълно сигурни в теорията си, учените не приключили само с първия тест. Те показали два видео клипа на папагал в клетка. В първото филмче се виждал папагал от същия вид, който се прозява, а във втория -Melopsittacus undulatus, който се разхожда в клетка.

Докато филмчетата вървели, папагалът се прозинал общо 26 пъти. Учените отбелязват обаче, повечето прозявки станали, докато се прожектирал видео клипа с прозяваща се птица.

Рейтинг

5 1
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати