Котките възпрепятстват умственото развитие на децата

Дете и Котка

Пухкавите гальовни котки са сред предпочитаните от малчуганите домашни любимци. Оказва се обаче, че с тях трябва много да се внимава, тъй като според американски учени пречат на интелектуалното развитие при хлапетата.

Специалистите, които са стигнали до този извод, са от Университета в Айова. Според тях сладките котета, които децата отглеждат у дома, до известна степен допринасят за понижената способност за четете и разбиране при децата.

Причината не е в това, че с вида си или поведението животните разсейват хлапетата и им пречат да се съсредоточат, в във факта, че косматковците са носители на особен вид паразит.

Този коварен вредител се нарича Toxoplasma Gondi и представлява едноклетъчен организъм. С него се заразяват голяма част от лицата, които съжителства с мяукащите чаровници. Toxoplasma Gondi може да нападне определени мозъчни клетки и мускулите при хората.

Но това, което е най-плашещо, е, че болният не може да забележи заболяването си, тъй като то много често протича без никакви симптоми или такива, които могат да се сбъркат с признаци на други заболявания.

Дете с Котенца

Именно незабелязаното протичане на болестотворния процес е и основната причина болните да не вземат адекватни бързи мерки срещу паразита. За жалост обаче, това може да се окаже много опасно, тъй като понякога става причина и до поява на злокачествени образувания в човешкия мозък.

Коварният паразит Toxoplasma Gondi се среща в червата на котките. Той може да попадне върху човек при контакт с котешките фекалии.

Той се е изследвал и преди от учените, но сега отново е обект на проучвания. При предишни тестове е ставало ясно, че той буди враждебност у тийнейджърите и ги подтиква към извършване агресивни действия. Сега обаче става ясно, че паразитът повлиява умствената активност на най-малките малчугани.

Изследователите са установили, че хлапетата, които израстват в компанията на писани, имат по-лоша памет и се справят по-трудно с нормалните ученически задължения като писане, четене, смятане.

Всичко това кара учените да направят още едно предположение относно стопаните на котки. Според тях стопаните на котки са по-невротични от любителите на палета и дори са склонни към развитие на някои психични заболявания.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Боб
Боб
23.06.2015 11:56
Детето ти като е тъпо и носорог да му донесеш,пак ще е тъпо.
0
0
.....
.....
06.06.2015 14:39
Po golqma tupotiq ne bqh chuval
0
1
x
x
07.06.2015 08:06
gluposti
0
1