Белият дом спасява пчелите и пеперудите монарси

Пчели
Козметична Чанта за Пътуване-15%
Препоръчано за теб:
Козметична Чанта за Пътуване
18.50 лв.
15.72 лв.
Виж ››

Спешни мерки за спасяването на популациите на пчелите и пеперудите монарси предприема Белият дом. В последните години има огромен спад в броя на двата вида насекоми, имащи ключова роля за американската хранителна безопасност и за околната среда.

Тези насекоми са от съществена важност за националната икономика, за хранителната сигурност и за околната среда, каза Джон Холдрън, един от основните научни съветници на американския президент Барак Обама.

Повече от 42% от популацията на пчелите в Северна Америка е загинала през последните 10 години, сочи доклад на американското Министерство на земеделието.

Това се дължи на така наречения синдром на празния кошер. Първите случаи от него са регистрирани преди около десетилетие в западната част на САЩ, а днес той е често срещан тревожен феномен в цяла Америка и Европа.

Според учените той се дължи на няколко комбинирани фактора – паразитен молец, вирус, намаляване на наличните хранителни за пчелите елементи, вредното въздействие на пестицидите и сигналите от антените на мобилните оператори.

Подобно е положението и при пеперудите монарси, чиято популация е намаляла с над 90% в последното десетилетие. Причина за това отново са пестицидите и унищожаването на естествените хабитати на красивото насекомо.

Американският национален план за действие цели да възстанови и популациите на двата застрашени вида насекоми. За целта правителството ще възстанови 2.8 милиона хектара хабитати в идните пет години чрез намеса на федералните власти и партньорство между държавния и частния сектор.

Пеперуда монах

Много американски агенции са мобилизирани да диверсифицират насажденията, за да са по-адаптирани за хранителните нужди на пчелите и на други поленизиращи насекоми.

Като не толкова ефективни бяха определени взетите мерки по отношение на пестицидите. Белият дом не забрани напълно предложения от екоорагнизациите списък с опасни вещества. За разлика от тях Европейският съюз наложи в края на април мораториум на три големи класа пестициди, обвинявани, че избиват пчелите.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати