Последният мъжки судански бял носорог

Бял носорог

За силно развитите европейски държави, както и тези в Северна Америка, убийството на животни е крайно неприемливо, стига да не става въпрос за тези животни, които консумираме в ежедневието си. Съществуват обаче и редица държави, особено тези от Третия свят, в които ежедневно се убиват редица животни и то не за осигуряване на прехрана за човечеството, а за направата на ефектни кожени якета, изработка на бижута и др.

Колкото по-рядко срещано е животното, толкова по-желано е то от бракониерите. Въпреки многобройните наредби и закони, които забраняват незаконния лов, безумното убиване на животни, които са на изчезване, продължава.

Това важи в пълна сила за Кения, където по настояще живее единственият оцелял на планетата бял мъжки судански носорог. Макар да се намира в резерват и да е охраняван с въоръжена охрана денонощно, той не е извън опасност.

Кръстен е Судан и е вече на 42 години. По-последни сведения освен него са останали само още два вида бели судански носорога, като и двата са от женски пол. Правени са опити Судан да заплоди други женски, но всички са били неуспешни, а поради напредването на възрастта му това вече е почти невъзможно.

Суданските бели носорози са най-редките африканските носорози и се очаква до 10 години, стига да не стане някое чудо, да изчезнат завинаги от планетата. Причината за това не се крие в това, че месото им е вкусно или кожата им може да бъде използвана за дрехи. Нищо подобно.

Според старите азиатски поверия, както и според традиционната азиатска медицина, рогът на това величествено животно лекува всички болести, включително и смъртоносните. Дори и напреднали народи като китайците продължават да смятат, че ако се стрие на прах рогът на бял носорог и се приеме от него, това би осигурило дълголетие на всеки човек, а болните от смъртоносни болести като рак например веднага ще оздравеят.

Това е причината в тези държави да има многобройни пазари на черно, на които се продават рогове от носорози или бивни от слонове. Повечето такива държави са бедни и не успяват да отделят достатъчно средства за защита на животните, които са на изчезване.

Остава само да гледаме с надежда, че все пак охраната на Судан е достатъчно сигурна и ще можем още известно време да се радваме на последното по рода си животно, а именно белият судански носорог.

Рейтинг

5 0
4 1
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати