Спасиха куче с уникална операция

Ветеринари
Прибираща се каишка за кучета 6в1-34%
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Прибираща се каишка за кучета 6в1
50.00 лв.
33.00 лв.
Виж ››

Бездомно куче от България стана първото в света животно, което проходи повторно, след като при инцидент гръбначният му мозък бе прекъснат, предава британският вестник Дейли мейл.

Животното, кръстено от осиновителите си на Острова Джоршуа, е намерено лошо контузено на извънградски път в България. Точното място не се съобщава във вестникарското издание. Кучето имало значителни увреждания. Гръбначният му мозък бил прекъснат след като животното било ударено от преминаващ автомобил.

Грижа за ранената животинка поела българска организация за защита на животните, а самата уникална операция била извършена от родни ветеринарни лекари. Джоршуа е намерен от британците Мишел и Джейн Джоунс.

Двойката отвела кучето в известна софийска ветеринарна клиника. Ветеринарите успели да извършат неправената никога досега операция за възстановяване на нервите на контузения кучешки гръбначен мозък.

Джоршуа прекарал в клиниката шест месеца, докато докторите го счели за достатъчно добре, за да пътува до Великобритания през миналата година, за да бъде осиновен.

В момента кучето преминава веднъж седмично курс по хидротерапия обучение, в който натрупва мускулна маса в задните си крака, докато се тренира в специален басейн. Новите му собственици Джейн и Мишел разказват, че вече Джоршуа е в състояние да чувства краката си и дори да ги движи по собствено желание, което е истинска сензация, тъй като никога досега подобно нещо не се е случвало нито при хора, нито при животни, пише още Дейли Майл.

Мускулите на задните крака на Джоршуа трябва още да заякнат, преди той да е в състояние да се движи и скача отново. В момента спасеното животно се придвижва благодарение на специално пригодена за него инвалидна количка.

Мишел и Джейн Джоунс работят за благотворителната организация K9 Рескю, която неуморно се стреми да спасява болни и ранени кучета в Източна Европа и извън нея.

Мишел казва: Като цяло ние успяваме да спасяваме около 50 кучета годишно, което може и да не звучи като много, но ние се занимаваме с най-сериозно ранените и болни животни.

Рейтинг

5 1
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати