Пандите изчезват заради ниското им либидо

Панди
Прибираща се каишка за кучета 6в1-34%
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Прибираща се каишка за кучета 6в1
50.00 лв.
33.00 лв.
Виж ››

Днес гигантската панда е сред най-обожаваните и защитени редки видове на планетата. Тя е една от няколкото животни, които са успели да донесат на естествените си хабитати статут на Място на световното наследство на ЮНЕСКО.

Гигантската панда се тачи като китайско национално богатство. Любимите на много хора по света черно-бели мечета обитават само планините на провинциите Сичуан, Шанси и Гансу. По света има не повече от 1600 броя, а 70 на сто от всички тях са в Сичуан.

Усилията за възраждане на популацията панди срещат трудности поради смаляващия им се хабитат и трудностите да се размножават извън него. Пандите в дивата природа се размножават трудно, тъй като имат много малко време – около 2-3 дни годишно, когато женската може да бъде оплодена.

Въпросът как да се накарат пандите да правят любов занимава отдавна зоолозите. Половият живот на пандите в дивата природа е изучен доста подробно – женските са готови за зачеване само 1 до 3 дни в годината и тези дни се падат в края на март.

Самците започват да се готвят за размножаване отрано – от януари при тях се променя хормоналният профил, семенниците се уголемяват, започват да маркират територията и т.н. Между мъжките започват сблъсъци, в хода на които се определя доминиращата особа.

Тя взема под защита самката и чака, когато тя ще бъде готова за чифтосване. Тъй като при самците брачният период започва по-рано, самката понякога се налага да се спасява по дърветата от прекалено настойчивия кавалер. Самата панда различава самеца по гласа и допуска само този, който е успял да завземе лидерството.

Към лятото пандите губят интерес към размножаването дотолкова, че при самците например семенна течност изобщо престава да се образува. И все пак в природата пандите криво-ляво продължават рода.

Проблемът е, че в зоопарковете те се показват като невероятно скромни и дори в брачния период самците не проявяват особен полов интерес към потенциалната партньорка.

Веднъж загубили свободата си, пандите загубвали и интерес към сношения. Изследователите дори пробвали да им прожектират пандови любовни филми (филми със съвкупления на други подобни на тях мечоци), както и да ги подсилват с виагра.

Едва напоследък програмите за размножаване дават някакви положителни резултати. Днес учените смятат, че пандите имат сходни модели на размножаване с тези на американскатачерна мечка.

Рейтинг

5 1
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати