miau.bg»Статии»Живини»Нов вид стъклена жаба озадачи учени

Нов вид стъклена жаба озадачи учени

Стъклена Жаба

Учените от Коста Рика откриха нов вид жаба. Събитието предизвика нечуван за такъв вид новина интерес, тъй като непознатото земноводно прилича досущ на любимия телевизионен герой от шоуто Мъпетите Кърмит, разказва Би Би Си.

Жабата е от вид стъклени. Характерно за новия вид е, че кожата е почти прозрачна и учените могат спокойно да изследват как животното функционира, докато е още живо.

Земноводното ще бъде известно на науката с латинското наименование Hyalinobatrachium dianae. Този вид стъклена жаба населява няколко района на Южна и Централна Америка.

Открита е от специална експедиция на зоолози от Изследователския център за амфибии на Коста Рика в гъстите джунгли на латиноамериканската страна. Целта на изследователите е била именно намирането на нови видове от местната флора и фауна.

Жабата ловува през нощта, а спи денем. Издава специфични звуци и се различава от другите земноводни от класа си с текстурата на кожата и оцветяването си.

Животното вече е изучено подробно и описано в редица научни трудове. Гърбът на жабата е ярко зелен и непрозрачен. Кожата там е дебела и не прозира. Жабешкият корем обаче е покрит с деликатната прозрачна кожа, като това позволява на изследователите й да изучат подреждането на вътрешните ѝ органи в детайли.

Зелена Стъклена Жаба

Подутият черен дроб и храносмилателната система са обхванати в бяла мембрана. Сърцето и вентралната вена са кървавочервени. Белите дробове са прозрачни, но с мрежа от червени кръвоносни съдове, пишат те.

Последното описване на стъклена жаба от Коста Рика датира от 1973 година. Учените смятат, че пред създанието няма сериозни заплахи от човека в обозримо бъдеще, тъй като то обитава труднодостъпни райони.

Триъгълната форма на главата на жабата и леко издадените напред очи, както и зеленият цвят са причината новооткритата жаба да се сравнява с телевизионната звезда Кърмит.

Докато в научните среди земноводното е наречено Hyalinobatrachium dianae, то в публичното пространство за жабата се говори като за Латиноамериканския Кърмит, съобщава още Би Би Си.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати