miau.bg»Статии»Живини»Трогателната история на мечето Чолита

Трогателната история на мечето Чолита

Малко Мече
Прибираща се каишка за кучета 6в1
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Прибираща се каишка за кучета 6в1
40.00 лв.
Виж ››

Очилатите мечки имат най-често имат черна козина, a причината да носят това име е бежово петно около очите, врата и гърдите на мечките. Такъв вид мечка е била иззета от перуански цирк.

Мечката на име Чолита, която би трябвало да има бляскава и гъста козина, здрави нокти и зъби, които да й помагат да се храни и да живее спокойно в Андите, няма зъби и пръсти.

Причината за това е, че от перуанския цирк, в който е участвала, са извадили зъбите на животното и са отрязали пръстите му. В резултат на този стрес, мечето заболява от алопеция ареата. Това заболяване е автоимунно – имунната система започва да защитава тялото при влизане на някакви вируси или бактерии.

Тя погрешно приема космените фоликули за външни елементи, заради което атакува и тях. Това заболяване може да доведе не само до загуба на коса, но и до окосмяване на други части на тялото, където не би трябвало да има косми.

В по-голямата част от случаите при това заболяване се появяват малки огнища на косопад – обикновено са с големина колкото монета. Най-често заболяването се ограничава само с няколко огнища – има и случаи, когато загубата на коса е много голяма.

Много рядко заболяването прогресира и може да доведе до пълната загуба на коса или до появяване на косми на лицето и тялото.

Мечето е открито в окаяно състояние, след като е направена акция срещу цирка, където се е намирала Чолита. Циркът е бил в северната част на Перу. В момента Чолита се радва на специално отношение и много сериозни грижи от страна на ветеринарната служба в зоокъта в Лима.

Лекарите следят ежедневно състоянието й. Специалистите се надяват очилатото мече да успее да превъзмогне физическия и психически стрес и да започне да живее нормално, доколкото това е възможно в нейния случай.

Зоопаркът, където е настанена Чолита, е достатъчно добро място за очилатото мече – освен на непрекъснатото внимание на ветеринарите, Чолита се радва и на любовта на посетителите на зоокъта.

Лекарите, които се грижат за животните в зоопарка, са убедени, че след време Чолита ще успее да възвърне самочувствието си и ще загърби ужасяващите случки в перуанския цирк.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.7
52
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати