Климатичните промени влияят на навиците на пингвините

Пингвини
Прибираща се каишка за кучета 6в1-34%
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Прибираща се каишка за кучета 6в1
50.00 лв.
33.00 лв.
Виж ››

Пингвините не усещат вкуса на рибата, с която се хранят, посочва се в проучване на специалисти от университета в Мичиган. Причината за това са ниските температури, които са затъпили вкусовите им рецептори, обясняват от учените. Смята се, че три от петте вкусови рецептора, които имат пингвините, вече са закърнели.

Изследването е първото научно откритие, което предполага, че климатичните изменения променят начина, по който пингвините усещат вкуса на храната, с която се хранят. Учените предполагат, че пингвините вече могат да възприемат само киселото и соленото.

Резултатите от това изследване са определени от специалистите като изненадващи и до голяма степен озадачаващи. Това е само началото на проучванията по този въпрос, уверяват специалистите от Мичиган.

Промяната в климата оказва влияние и върху други навици на пингвините. Според изследвания много голяма част от пингвините са се отделили от своята колония и са се присъединили към други групи. Основни причини за тези промени са покачването на океанските температури, топенето на ледовете и пр.

Френски учени намериха интересен и необичаен начин да изследват живота на пингвините – пуснаха пингвин-робот сред екземплярите на Антарктида. Специалистите преценили, че е малко вероятно някое от животните да успее да разпознае фалшивия събрат.

От друга страна, идеята при тях да се прати някой, който изглежда по същия начин, е доста по-добра, отколкото пингвините да бъдат наблюдавани от хора. Роботът ще ги стресне много по-малко, убедени са специалистите.

Освен това този вид птици е известен със своята срамежливост, което прави новия робот-пингвин още по-подходящ. Учените проучват интересни факти за начина им на живот и събират здравна информация за тях.

Оказва се още, че пингвините не общуват толкова чрез своето обоняние, което прави задачата на фалшивия пингвин по-лесна. Специалистите обясняват, че тези животни си общуват помежду си по-често със звуци. Новият пингвин всъщност е дегизиран като бебе от вида Кралски пингвин – идеята е на специалисти от университета в Страсбург.

Рейтинг

5 0
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати