Жената, която отглежда над 10 игуани и други животни

Игуана

Игуана вкъщи за някои съвсем не е голямо предизвикателство. Наскоро бе излъчен репортаж за българка, отглеждаща над 10 игуани и други влечуги в дома си.

Семейството ѝ обича много всякакви животни. Заради алергии към козината на традиционните домашни любимци, тя решава да започне отглеждането на игуани. По думите на стопанската повечето хора са предубедени към гущерите, защото смятат, че поведението им е като на змии или пък грешно предполагат, че могат да бъдат отровни.

Игуаните се опитомяват лесно. Те сменят по няколко нюанса на кожата си – около 5-6 цвята. В по-мрачните дни например гущерите остават с по-тъмен цвят. Естественият им цвят е млечно зелен.

В терариума се поддържа температура от 33 градуса. В дома на столичанката има много катерушки за игуани, където те обичат да се катерят.

Игуаните могат да бъдат изключително бързи влечуги, тичат и скачат със завидна скорост. Затова за разхождането им е необходим нагръдник, съветва стопанката.

Бързо се катерят и по дървета, защото това е тяхната естествена среда. Игуаните са и добри плувци.

Влечугите позволяват да бъдат докосвани, дори галени. И все пак не бива да се прекалява с търпението им. Игуаните имат доста остри зъби. Защитната им реакция, освен силно ухапване, е и удар с опашката. Те стават агресивни, когато около тях се вдига висок шум, както и когато са в размножителен период. Ноктите им също са остри, използват ги за защита, когато се почувстват уязвими.

Хранят се предимно с трева. Не е препоръчително да се хранят постоянно и с големи количества насекоми и червеи.

По думите на стопанката игуаните имат характера на котка, така че, ако ви е приятно в компанията на котки, е много вероятно да обикнете и игуаните, смята тя. Игуаните са гальовни, своенравни и любопитни.

Интересна подробност е, че игуаните (и мъжкия и женския индивид) имат по два полови органа.

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати