Пандите в Китай измират една по една

Панда
Прибираща се каишка за кучета 6в1-38%
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Прибираща се каишка за кучета 6в1
50.00 лв.
31.00 лв.
Виж ››

Само за последните два месеца четири панди от спасителен център, който се намира в северозападната част на Китай, са починали, предават китайски информационни агенции.

Гигантските панди са се разболели от една и съща тежка инфекция на зъбите. Последното починало животно е пандата Фен Фен, която е изпаднала в кома заради инфекцията. Това се е случило още в началото на тази година, съобщават от агенция Синхуа.

Популацията на пандите в световен мащаб е доста намалена и пандите са сериозно застрашен вид. Смъртта на още едно животно е действително много лоша новина и сериозен повод за притеснение, обясняват специалисти.

В Китай има много зоологически градини и спасителни центрове, които се занимават с опазването и с размножаването на черно-белите мечки. Около 1600 панди живеят на свобода в провинцията Съчуан, а повече от 300 животни се отглеждат от хора, посочва се в статистика.

В момента има още четири панди, които са диагностицирани със същата инфекция – лекарите правят всичко възможно тези животни да не последват съдбата на четирите починали черно-бели мечки.

Специалистите, които работят в спасителните центрове, са взели и допълнителни мерки, за да предпазят здравите мечки от инфекцията. Всички здрави панди са били преместени в други места, за да бъдат отглеждани.

В китайския град Ченгду пък има малки панди, които като всички бебета са изключително любопитни към света около себе си. Черно-белите малки мечета се опитват да преминават през решетките на клетките, обясняват от резервата, където се отглеждат животните.

Камерите в резервата са заснели как малко мече-панда се опитва да мине през решетките на своята клетка и да отиде в съседната, където забелязало каничка с мляко. Пандата успява да пъхне само главата си между решетките. След като животното се заклещило, на помощ се появил един от гледачите му и измъкнал пандата от капана, в който се е вкарала сама.

Ветеринарите в резервата обясняват, че подобни гледки никак не са изненадващи. Повечето бебета панди имат желание да се промъкват през решетките – при някои се получава лесно, други обаче изпадат в неприятната ситуация да се заклещят.

Общо взето, бебетата панди са изключително любопитни към всичко, което ги заобикаля, но това е съвсем нормално за възрастта им, допълват ветеринарите.

Рейтинг

5 1
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати