Ползват маймуни за охрана в Индия

Лингури
Прибираща се каишка за кучета 6в1-38%
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Прибираща се каишка за кучета 6в1
50.00 лв.
31.00 лв.
Виж ››

Нови и странни практики навлизат все повече в иначе строгите традиции на сватбите в Индия. Последен писък на модата при сватбените обреди на субконтинента е наемането на маймуни от вида лангури за охранители на тържествата. Също широко разпространена е и практиката за използване на дронове за фотографиране.

Английският канал Ен Ди Ти Ви съобщава, че за заможните индийци сватба без посещение на легендарния символ на любовта Тадж Махал не е пълноценна нито за младото семейство, нито за гостите и близките хора.

Както знаем обаче, индийците са далеч по-толерантни към някои видове животни. Точно и затова в околностите на двореца музей живеят огромни популации маймуни от вида макак резус. Тези примати са изключително агресивни и поради толерантното отношение от страна на хората към тях са и много нахални.

Нападенията от страна на макаците са станали такава напаст, че властите са принудени да стартират програма за обучаване на друг вид маймуни – лангури. Макаците се страхуват от тях и бягат надалеч. Лангурите, от своя страна, са чистоплътни и много спокойни примати.

След като програмата за обучение на лангури показала успешни резултати, постепенно наемането на маймуни за охрана станало обичайна практика при сватбените тържества в индийския мегаполис Ню Делхи.

Лангурите не охраняват само сватбени тържества. При домакинството на Ню Делхи на Игрите на Общността през 2010 г., властите използвали близо 40 лангура, които да помагат в контрола над нежеланата фауна.

маймуни

Лангурите са сиви на цвят с черна муцуна и крайници. Симпатичните примати се срещат в индийската митология. Жителите на субконтинента вярват, че тези маймуни са произлезли от воина маймуна Хануман (както наричат този вид в Индия).

Мъжките достигат дължина на тялото 75 см, а женските 65 см (без опашката). Лангурите от южните части на обитаваните от тях райони са по-малки от тези в северните.

Хранят се изцяло с растителни храни, като в някои периоди от годината разнообразяват менюто си и с насекоми.

Така в Индия може да разберат нашенския израз маймунска работа по съвсем друг начин.

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати