Домашните животни и деца под един покрив

Домашен любимец

Ако ви очаква появата на наследник и в същото време имате домашен любимец у дома, вероятно вече е възникнал въпросът – какво ще правим с любимеца. Според някои мнения, е напълно абсурдно дете да се гледа заедно с животно. Основните доводи против са това, че отрочето е твърде крехко създание и родителите са длъжни да го предпазят от всякакви източници на микроби и инфекции.

Тези родители, които са склонни да отглеждат дете заедно с домашен любимец, намират за чудесна идеята отрочето им да израсне с животно. Най-честият довод при защитниците е, че малчуганът ще изгради имунитет към средата, която го заобикаля.

Подобно решение трябва добре да се обмисли, защото и в двата случая вече сте поели отговорност към домашния си любимец.

Ако детето ви вече е по-голямо и поиска да има животно у дома, не бързайте с отговора. Най-добре е да обсъдите с него каква ще е грижата за този любимец. В случай че сте склонни да се съгласите, обсъдете правилата за гледането на животното и какви ще са задълженията на детето. Естествено всички тези отговорности ще са съобразени с възрастта му.

Ползите, които ще донесе любимецът за детето, са много – научава се на толерантност и отговорност, не расте само, научава се да се грижи за животните и да ги обича. От друга страна, има и минуси – колкото и чист да е любимецът, той винаги има своя характерна миризма, ако вземете котка или куче, подгответе се за космите по дивана и пода. Не на последно място, любимецът изисква средства.

Ясно е, че, искайки домашен любимец, детето има предвид нещо забавно, голямо и по възможност пухкаво. Специалистите съветват да отложите вземането на домашен любимец, докато детето не стане на поне четири-пет години. Отрочето ви трябва да е достатъчно голямо, за да може да разбере как да общува с животното, без да предизвиква агресивна реакция срещу себе си.

Кучета

Спорен е въпросът с алергиите при децата и домашните любимци. Някои изследвания твърдят, че пухкавият любимец не само няма да предизвика алергия, но може да помогне на имунната система на детето и да го предпази от алергии в по-късен етап. Други проучвания обаче са категорични, че децата са твърде крехки, за да растат заедно с котка или куче у дома.

Следващият важен въпрос, който трябва да си зададете, е дали ще имате необходимото време, за да гледате любимец у дома. Независимо дали ще си вземете папагал, рибки или котка, ще се наложи да им обръщате внимание, да им почиствате, да ги храните. Разбира се, котката и най-вече кучето ще бъдат по-голяма отговорност.

Каквото и да решите, е добре да го обсъдите с цялото си семейство – включително и с децата, защото промяната никак не е малка и те трябва да бъдат информирани. В крайна сметка – в никакъв случай мисията дете и животно у дома не е невъзможна. Просто не забравяйте, че животното също има своите нужди и трябва да се съобразявате и с него – то ще се превърне в част от семейството.

Рейтинг

5 1
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Mariana
Mariana
13.03.2015 16:37
Съвет от препатил: Спрете се на по-едра порода куче, малките трудно оцеляват при едно или повече по-буйни деца.
1
0
Антония Р.
Антония Р.
13.03.2015 16:36
Дресираните животни нямат никакъв проблем да съжителстват с малко деца.
1
0