miau.bg»Статии»Живини»Най-големите животни на планетата

Най-големите животни на планетата

Най-големите животни на планетата
Прибираща се каишка за кучета 6в1
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Прибираща се каишка за кучета 6в1
40.00 лв.
Виж ››

Размерът определено има значение – особено що се отнася до животните. Колкото си по-голям, толкова си по-страшен и толкова по-малко врагове сред животинския свят имаш. Ако се съмнявате, вижте най-големите животни на планетата, изброени в нашата класация, и кажете – кой смее да се изправи на пътя им? Изключваме човека, разбира се, който има начини да се справи дори с тези гиганти.

Син кит

Това е не само най-голямото животно в океана, но и на планетата като цяло. Възрастните сини китове достигат дължина 30-33 метра е тежат 170-180 тона, което ги превръща в плуващи гиганти. Децата им на около годинка са с тегло от „скромните“ 20 тона и дължина от приблизително 16 метра. Видът е застрашен от изчезване и уловът му е забранен. В миналото е бил преследван заради огромния добив на мас и месо, което рибарите са получавали, само от един екземпляр.

Финвал

Финвалът е роднина на синия кит, с тази разлика, че става дума за ивичест кит. Този огромен бозайник може да бъде видян във всички океани на планетата. Достига дължина до 27 метра. С този си размер се нарежда на второ място по големина в света. Финвалът също е застрашен вид, като от него дори са останали още по-малко екземпляри, в сравнение със синия кит.

Африкански слон

Слонът е сред най-големите животни на планетата

Слонът може чудесно да се сприятели с човешко същество, но ако обмисляте такова приятелство, ще трябва да вземете предвид огромните размери на това животно. То е достига височина до 3-4 метра и тегло до 6000-10 000 килограма (за мъжките екземпляри). Африканският слон е най-едрият от всички видове слонове. Нарича се още африкански саванен слон. Най-едрият екземпляр, откриван някога, е бил 12 234 килограма.

Бяла акула

Друг представител от обитателите на океана, но този път не бозайник, а хищник. Бялата акула достига дължина 6 метра и тегло до 2-2.5 тона. Среща се в почти всички води – екваториални, тропични, умерени, полярни. Поради размера си, апетита си и широкото си разпространение бялата акула е един от основните врагове на човека в световния океан.

Жираф

Жирафите са големи и високи

Това не е просто голямо животно, но е и най-високото животно на планетата. Жирафите достигат височина от 5-6 мера, а теглото им нараства на 1500-2100 килограма. Жирафите обитават саваните на юг от Сахара, Африка, където са смятани за свещени животни. С дългите си жирафите достигат храна на недостъпни за други животни места. За да пият вода обаче, им се налага да разкрачат широко предните си крака и да се наведат. В противен случай главата им няма шанс да достигне земята.

Крокодил

Страховитите животни могат да бъдат открити в естествените им местообитания в тропическите райони на Азия, Африка, Америка и Австралия, както и на островите на Индийския и Тихия океан. Най-големите екземпляри достигат дължина близо 7 мера и тегло над 1 тон. От всички видове крокодили най-големи размери имат нилският крокодил, черният кайман, соленоводният крокодил и гавиалът.

Полярна мечка

Това е опасен хищник с гигантски размери, който обитава северните арктични крайбрежия на Северна Америка и Евразия. Огромният бозайник, наричан още бяла мечка, достига размери до 2.5 метра и тегло от няколкостин килограма. Най-едрите представители могат да нараснат до 900-1000 килограма. Въпреки огромната си тежест и размери, полярната мечка е много пъргава, тича бързо и ловува ловко.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати