miau.bg»Статии»Живини»Какво е птиче мляко?

Какво е птиче мляко?

Какво е птиче мляко
Прибираща се каишка за кучета 6в1-20%
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Прибираща се каишка за кучета 6в1
40.00 лв.
32.00 лв.
Виж ››

Сигурно терминът птиче мляко ви звучи странно и нелогично, но всъщност тази течност наистина съществува. Само че думата мляко може би е малко подвеждаща.

Какво е птиче мляко?

Това всъщност е вид секрет, който е полутвърд, полутечен, ронлив и с високо съдържание на мазнини и протеин. Някои видове птици хранят своите малки с птиче мляко през първите дни от тяхното излюпване. Птичето мляко не се секретира от млечни жлези и малките не го сучат.

За разлика от млякото при бозайниците, птичето мляко не съдържа никакъв калций или въглехидрати. Точните съставки на този секрет се различават между различните птици и зависят много от тяхната диета. Най-често обаче той е лепкав и ронлив, близък по консистенция до някои видове сирене.

Цветът на птичето мляко варира от белезникав до жълт, сив и бежов. Тази течност съдържа много вещества, като мазнини, протеин, минерали, антиоксиданти, бактерии и антитела.

Птиците хранят с него само малките си и то само за няколко дни, докато те могат вече да смилат и други храни. Често възрастните започват да добавят към млякото друга храна, за да отбият постепенно малките от него.

Птиците хранят малките си с птиче мляко

А самото хранене е интересен процес – бебетата пъхат човките си в тези на родителите, като по този начин се стимулира процеса на секретиране.

При някои видове, като гълъбите например, и мъжките и женските могат да отделят тази субстанция, за да захранват малките. При други обаче, само единият пол има тази функция, например мъжките императорски пингвини.

Тъй като птичето мляко съдържа не само хранителни вещества, но и имуностимуланти като антиоксиданти и антитела от родителя, се счита, че то играе важна роля за здравето на малките. В момента се провеждат и други проучвания и анализи на секрета от различни видове, за да могат орнитолозите да добият представа за какво още служи.

Интересен случай е този при птиците фламинго. Те секретират млякото в храносмилателния си тракт. При тях храненето продължава по-дълго, чак докато могат поотрасналите бебета да ядат твърда храна. Това се случва около втория месец.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати