Могат ли животните да лъжат?

Могат ли животните да лъжат?

Лъжата в нашето обществото е поведение, което се смята за неморално. Но дали механизмът на лъжата не е дълбоко вплетен в природните инстинкти на всички животни? И дали животните могат да лъжат?

Оцеляването на много животни зависи от това да успеят да заблудят враговете си. Животните, които са честа плячка, са еволюирали с всякакви механизми за заблуда на хищниците.

Хамелеоните са типичен пример как с промяната на окраската си те се сливат с природата и успяват да измамят хищниците, че са част от дървото, на което стоят.

Друг пример са насекомите с форма на листо, които са почти неразличими от растителната среда около тях.

Тези животни обаче не извършват измамата съзнателно и съответно е неточно да говорим за лъжа.

Екип от учени провеждат експеримент, за да установят дали бозайниците могат да лъжат. За опитни животни са избрани прасета, защото те са интелигентни, социални животни с ясно изразено поведение един към друг.

Лъжат ли животните

Експериментът започва като учените пускат едно дребно на ръст прасе в предварително подготвен лабиринт, а в единият му край има храна. Прасето бързо научава какъв е пътя до храната и всеки следващ път я намира все по-бързо.

Втората стъпка е да пуснат заедно с дребното прасе едно по-едро. Голямото прасе разбира, че малкото знае пътя към храната и започва да го следва. Когато двете стигат до храната, голямото избутва малкото и изяжда храната.

След няколко повторения на на този лабиринт, учените го променят и пускат отново само малкото прасе. То бързо се научава на новото място с храна.

Но този път, когато пуснат малкото и голямото, поведението на малкото прасе се променя. То знае, че голямото ще го последва, затова започва да се лута на места далеч от храната.

Чак когато голямото прасе се отказва да го следва, малкото бързо намира пътя обратно към храната и я изяжда само.

Този експеримент е повторен няколко пъти с различни групи прасета и всеки път показва, че животните съзнателно и целенасочено заблуждават конкуренцията си.

Това доказва, че бозайниците и по-конкретно прасетата рационално могат да изберат да излъжат свой събрат, ако това е в техен интерес.

Експерименти като този са само началото на едно по-задълбочено разбиране на животинската психология, засягащи отговор на въпроса могат ли животните да лъжат.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати