miau.bg»Статии»Живини»Паниката за кучето от Хон Конг и COVID-19

Паниката за кучето от Хон Конг и COVID-19

Кучетата има коронавирус

Историята за кучето от порода померан от Хон Конг, дало положителна проба за човешкия коронавирус - COVID-19, подпали интернет пространството. Тя наплаши сериозно много стопани на кучета и котки, а някои стигнаха до крайности и дори изоставиха животните си от страх.

Сега ще ви разкажем детайлите относно кучето Хон Конг и коронавируса.

Могат ли кучетата да пренесат и да се заразят от човешкия коронавирус? Ще започнем историята с редица факти, които ще ви помогнат да придобиете пълна представа за ситуацията.

Какви са разликите между кучешкия и човешкия коронавирус?

Коронавирусите са различни видове. Всеки отделен вид вирус може да зарази и да се размножава само в определени животни. Кучешкият коронавирус предизвиква заболяването коронавироза, то се характеризира с диария и повръщане при кучетата.

Хората не боледуват от този вирус, защото той може да заразява само животни от семейство Кучета. По същата логика човешкият коронавирус се размножава в човешкото тяло и до сега няма данни за заразено животно от друг вид.

Защо тогава медиите вдигнаха такава врява за кучето от Хон Конг с положителна проба?

Померан

Методът на тестване, който са използвали, не е надежден за доказване дали животното е заразено.

Проблема идва от начина, по който е взета пробата и грешното и тълкуване. Взет е секрет от носа на кучето, който е тестван за наличие на вирусни частици. Тестът е бил положителен. Но наличието на вирус по носа на кучето не означава, че то е заразено.

За да се зарази животно, то трябва да има симптоми и вирусът да е способен да се размножава в тялото му. Вирусите не могат да се размножават в околната среда, единствено могат да се размножават в тялото на заразения.

Стопанинът на кучето е бил заразен с COVID-19 и в този случай кучето е било механичен преносител на вируса. Той е попаднал в носа и устата на кучето вероятно, след като е душило повърхности замърсени с вируса или след игра със заразения стопанин.

За да разберете разлика по-добре, ще опишем една хипотетична ситуация. Представете си, че човек, болен от коронавирус, кашля върху обувките си. Взима се проба от повърхността на обувките и се откриват вирусните частици там. Това не означава, че обувките на човека са болни от вируса, а че механично го пренасят.

Разходка с кучето

Световната здравна организация обяви, че домашните любимци нямат съществена роля в разпространението на човешкия коронавирус.

За да не позволите кучето ви да пренесе вируса, трябва да спазвате хигиена, подобна на вашата.

Какво включват грижите за кучето при епидемия от коронавирус?

След разходки измивайте лапите на кучето с вода и кучешки шампоан или бебешки сапун.

Не позволявайте на непознати да галят кучето ви по време на разходка и носете със себе си мокри кърпички на спиртна основа, с които да почиствате лапите и муцунката му при нужда. Не почиствайте с тях около очите, защото дразнят.

Най-голямата грешка, която може да направите, е да изоставите любимеца си поради паника, създадена от погрешно разбрана информация.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати