Орнитолози и орнитология - какво трябва да знаем

Орнитолози и орнитология - какво трябва да знаем

Изучаването на птиците има своите корени в най-древни времена. Кое кара хората да наблюдават и изучават този голям клас животни от фауната?

Най-вероятно впереният в птиците поглед на човека е заради романтичната мечта, свързана с летенето, с чувството за абсолютна свобода и волност, родили мита за древния летец Икар.

От легендата нататък не само гърци, но и египтяни, китайци, римляни се занимават се занимават научно със семейството на пернатите, но официално класифициране на видовете птици започва с Юлис Алдрованди.

Той е учен естествоизпитател от Италия и сега се смята за бащата на орнитологията, нищо че преди него Аристотел описва доста точно анатомията на птиците.

През 1599 година Алдрованди издава тома Ornitohologiae. Трудът му надхвърля 2000 страници и се нарежда до останалите му изследвания по зоология и ботаника.

Самият термин орнитология се появява по-късно, през ХVІІ век. Произхожда от гръцки. Думата оrnis означава птица и logos - наука.

Томас Фулър, писател и духовно лице, я пуска в употреба. Той е автор на една чудесна книга за птиците - Орнитология или речта на птиците, която публикува средата на ХVІІ век.

Науката за наблюдение на птиците - орнитология

Науката се развива през следващите векове и през ХVХ век вече създава интересна връзка между птиците и динозаврите.

Това става след като немски учени откриват останки от гигантските животни и остават изненадани от множеството общи неща в строежа на костите на двата вида животни. Остава интересния извод, че небесното пространство е пълно с динозаври и днес.

Ловуването на птиците поражда и движение за тяхното изучаване, проследяване, защита и опазване. Наблюдаването на птиците в края на ХІХ век е не само професия, но и хоби.

Бърд Уочинг се нарича човекът-любител на птиците, който ги наблюдава като свое хоби, а професионално подготвените учени се наричат орнитолози - на името на науката.

Може да се каже, че това е една от най-интересните професии днес.

Работата на орнитолога е свързана с постоянен надзор.

Науката за птиците в различни среди означава постоянно проучване и много систематична работа, за да се създаде стройна система от знания, които хората да използват.

Интересът и любовта към пернатото царство могат да превърнат този дълъг, труден и понякога скучен труд в интересно занимание.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати