Януари е месецът на брадатия лешояд

Брадат лешояд

Брадатият лешояд е изчезнал вид от Балканския полуостров преди около 50 години. В негова чест природозащитниците отбелязват януари като месец на брадатия лешояд.

По размери този вид е най-големият лешояд в Европа. Наричат ги още санитари на природат, защото менюто им се състои от умрели животни и по този начин опазват останалите видове от разпространение на заразни болести.

Екипът на Зелени Балкани участва в програма за завръщане на европейските лешояди в Балканския полуостров и вече от 30 години работи по този проект.

Отглежданите и размножавани лешояди в България са малко на брой, те са само в зоопаркове и спасителни центрове.

Преди те да бъдат освободени в природата обаче, трябва да се направят проучвания дали териториите, които те ще обитават, са безопасни за младите лешояди, а също така и дали тяхното заселване няма да наруши екосистемите и да застраши месни видове.

В Старозагорския спасителен център за диви животни живее една двойка лешояди. Последните години тя успява да излюпи поне по едно брадато лешоядче всяка година. След като порасне достатъчно, младият лешояд се изпраща в Алпите и Пиринеите, защото там има безопасни места за заселването му.

Изчезването на брадатия лешояд е станало поради бракониерство и разпръскване на отрови. В началото на 20 век в Искърското дефиле месните животновъди използват отрови, за да се предпазят от хищниците, които нападат стадата им. В следствие от това са отровени почти всички хищници в района.

Януари е месецът на брадатият лешояд

Организациите за защита на животните работят активно за прекратяване на тази практика. Една от взетите мерки е даряване на български овчарски кучета, които да пазят овцете и козите от хищници.

Ако тази практика за разпръскване на отровни примамки спре напълно, България ще има безопасна среда и подходяща природа за връщане на брадатия лешояд.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати