Промените в климата карат някои птици да убиват

Синигер

Глобалното затопляне има негативно влияние върху живота на птиците, както и на останалите животни. То се отразява на поведението на животните, като ги поставя в необичайни до сега за тях ситуации, на които те реагират с нетипично поведение.

Специалисти откриха, че в борба за оцеляване на синигерите им се налага да убиват други птици. Жертвата им в този случай е птицата жалобна мухоловка (Ficedula hypoleuca).

Новината идва от телевизионния канал Звезда, цитиран от Агенция Фокус.

Жизненият цикъл на синигерите включва след като оцелеят зимата да снесат яйцата си през ранна пролет. След отглеждане на малките си и напускане на гнездото, в празните необитаеми гнезда се заселва жалобната мухоловка, чийто размножителен период е по-късно през годината.

Десет-годишно проучване на учени от Холандия обаче показва, че размножителните периоди на двата вида започват да се препокриват, което преди време не се е случвало.

Орнитологът Йелмер Самплониус за първи път открива жалобна мухоловка в гнездо като той смята, че е била убита по жесток начин от синигер. След това от 2007 до 2016 учените провеждат проучване, което потвърждава тази хипотеза.

Учените обясняват, че причините това да се случва се крият в променливия климат. При по-топли зими синигерите, които оцеляват, са по-голям брой, следователно се създава борба за ограничените места за гнездене и храна за птиците. Също така през пролетта може да има студени дни в разрез с по-топлите.

Синигерите могат да станат агресивни спрямо други птици

Тези причини водят до закъснение при гнезденето на синигерите. От друга страна, жалобните мухоловки започват връщането си от топлите страни по-рано поради подранилото затопляне. Това поставя врабчоподобните като конкуренти.

Птицата голям синигер (Parus major) не толерира натрапници на своя територия и особено в своето гнездо. Според орнитолозите това поставя жалобните мухоловки в неизгодна позиция, защото нямат шанс пред синигерите. Така някои птици убиват, притиснати от климатични промени.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати